AKTUELNO

Na Beogradskoj tvrđavi, u Nebojša kuli završen je prvi Ilustrofest- Festival ilustracije koji je okupio lilustratore iz celog sveta u 9 festivalskih dana, pod generalnim pokroviteljstvom Banke Poštanska štedionica i uz podršku Centra Beogradskih Festivala (CEBEF) i JKP Beogradska tvrđava.

Na zatvaranju Festivala Ljiljana Kapor u ime Zadužbine “Momočilo Momo Kapor” i Anita Todorović, direktorka Ilustrofesta uručile su priznanje - nagradu najboljem crtaču iz ovogodišnje selekcije - Jeleni Seničić ilustratorki i grafičkoj dizajnerki iz Srbije.

Uz grafiku Mome Kapora Jelena je kao nagradu za izuzetno crtačko umeće dobila i novo izdanje Momine knjige “Uspomene jednog crtača” koja je te večeri promovisana, navodi se u saopštenju tog festivala.

Foto: Promo.

Ova knjiga nije samo svojevrstan au-tobiografski leksikon nego i spomenar mnogim vrsnim crtačima koji su obeležili našu likovnu i umetničku scenu i predstavlja obavezno štivo za sve mlade crtače.

Knjiga podseća da je crtanje disciplina duha a linija crtača - kod koji otkriva karakter i osećanja umetnika.

Direktorka Ilustrofesta Anita Todorović zajedno sa Ninom Radulović direktorkom marketinga Festivala, najavila je nastavak ovog projekta kroz on-line platformu koja je već izradjena i čija je demo verzija te večeri promovisana, dodaje se u saopštenju.

Ova on-line platforma će omogućiti svim ilustratorima iz zemlje i sveta da u kontinuitetu tokom cele godine a ne samo tokom Festivala imaju on-line Bazar za svoje ilustracije i primenjene ilustracije.

Foto: Promo.

-Na taj način razvijamo kreativnu industriju Srbije ali i regiona, umrežavanjem, promovisanjem mladih umetnika ali i stvaranjem digitalne platforme koja im omogućava da žive od svojih ideja, da naplate svoj kreativni rad na svetskom tržištu - istakla je Todorović.

Proteklih devet dana Beograd je bio regionalni centar ilustracije. Veliki broj ilustratora iz celog regiona posetio je Festival a Beograd je pokazao da ima sluha za nove ideje posebno one koje angažuju novu mladu kreativnu klasu koja jeste misleći sloj našeg društva.

Foto: Promo.

Na konkurs za učešće na Ilustrofestu prijavilo se 220 ilustratora iz celog sveta, sa oko 2000 ra-dova, a stručni žiri u sastavu: prof. Jugoslav Vlahović, prof. Jana Oršolić, slikar Dušan Jovović, Alina Mara Vujić kustoškinja i Slavimir Stojanović izabrao je 80 autora koji su se našli na izložbi najboljih ilustratora i ilustracija na Kalemegdanu ispred "Cvjete Zuzorić" i dodelio na otvaranju nagrade najboljim ilustratorima iz svake Festivalske kategorije: Anđeli Janković, Stefanu Grkoviću, Moniki Lang, Jovani Mugoša i Vandi Čižmek.

Foto: Promo.

Grand Prix Festivala poneo je crnogorski autor Srđa Dragović. Pored velike izložbe najboljih ilustracija u okviru Festivala bile su organizovane besplatne radionice crtanja za decu u saradnji sa generalnim pokroviteljem bankom Poštanska štedionica, ali i Bazar primenjene ilustracije za mlade umetnike.

Foto: Promo.

Takođe članovi žirija kao i neki od laureata, učestvovali su u iscrtavanju drvenih igračaka koje će biti donirane deci Prihvatilišta za decu Beograda.

#Festival

#Kalemegdan

'