AKTUELNO

Glumac Tanasije Tasa Uzurović otkrio VELIKU TAJNU KOMUNISTA!

Tajna komunistička policija u drugoj polovini 40-ih likvidirala je čak 77 glumaca i umetnika, a glumac Tanasije Tasa Uzurović podsetio je na stradanje komičara i velikog srpskog glumaca Narodnog pozorišta Aleksandra Cvetkovića, dede naše čuvene srpske glumice Gorice Popović.

Mesto njegovog ubistva nije tačno poznato, budući da je Uzurović rekao da ga je ubio Krcun u podrumu pozorišta, dok je Gorica ispričala da je streljan na Banjici. Nije poznato ni gde je sahranjen posle pogubljenja.

Uzunović, koji je navodno udario balerinu u Narodnom pozorištu, pa je reagovala i policija, rekao je da je sunovrat pozorišta krenulo odmah posle Drugog svetskog rata, kada su ubijani srpski glumci.

- Reći ću vam, Krcun je 45. postrojio tri glumca Milomira Gavrilovića, koji je bio upravnik, Acu Cvetkovića, koji je bio komičar, i Tanića, koji je bio bas baritona, i pitali su ih što su igrali u Rodinom pozorištu, jesu dolazili foldeojceri i na njihovo ime su se šalili. Aca je nešto dobacio i ovaj je izvukao je pištolj i ubio ga u podrumu Narodnog pozorišta. Od tada Narodno pozorište doživljava strahovite turbulencije, starahovite padove - ispričao je Tanasije Uzunović.

Foto: Tanjug

O tome kako je stradao Aleksandar Cvetković pričala je njegova unuka Gorica Popović.

Aca je bio moj deda-ujak. Bio je veliki glumac, sjajan komičar koji je ubijen zato što je igrao komedije za vreme okupacije. Streljan je zajedno s glumcem Jovanom Tanićem na Banjici i ne zna se gde su sahranjeni. Pričalo se da je kasnije čuveni glumac Milivoje Živanović pitao Leku Rankovića: "Što streljaste Acu Cvetkovića, takvog majka ne rađa 500 godina", na šta je Leka odgovorio: "Da se sklonio negde mesec dana ranije, on bi danas sedeo ovde, s nama"! - ispričala je Gorica.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

O stradanju ovih velikana '22. u "Politici" je zabeleženo svedočanstvo Vladice Stefanovića, bivšeg borca Osme crnogorske brigade.

- Pozvao me je jedne večeri komandant bataljona i rekao da će dvojica poznatih glumaca biti streljani zbog saradnje sa okupatorom. Bilo je veče, negde oko pola osam Aca Cvetković i Jovan Tanić stajali su u pripremnoj prostoriji, već svučeni (imali su na sebi samo donje rublje), a žicom su bili vezani oko mišica jedan uz drugoga. Bili su razboriti, nisu izgledali kao ljudi koji idu na streljanje. Komandant ih je pitao šta im je trebalo da sarađuju sa okupatorom. Sećam se, Aca Cvetković je odgovorio da će se jednog dana doznati prava istinu - ispričao je Stefanović.

Nisam shvatao krivicu tih ljudi. Mislim da ni komandantu nije bilo jasno pa ih je upitao: Kada ste za vreme okupacije pevali Nemcima, hoćete li sada da pevate i za nas? Cvetković i Tanić otpevali su zajedno deo iz neke operete. Soba se orila od pesme. Upitan za poslednju želju, Tanić je odgovorio da želi cigaretu. Popušio je u dugom dimu, verovatno želeći da se onesvesti. I danas mi je teško kada se setim toga. Otišao sam, a oni su kamionom prevezeni na mesto pogubljenja", ispričao je Vladica.

#Gorica Popović

#Pozorište

#Ubistvo

'