AKTUELNO

"Noć muzeja" će od 16 časova do ponoći dočekati hiljade posetilaca širom zemlje, a samo u Beogradu svoja vrata otvoriće muzeji, galerije i brojne druge ustanove kulture na više od 60 lokacija širom grada.

Više od 40 gradova širom Srbije spremno je za manifestaciju koja, iz godine u godinu, dokazuje da interesovanje za kulturu, kvalitetne sadržaje i najbolji provod u muzejima ne jenjava.

Šesnaesta "Noć muzeja" ove subote poziva posetioce na neobične izložbe, susreta sa stranim i domaćim umetnicima i da zavire u neke nove i one pomalo zaboravljene prostore. Priliku da svečano otvori ovogodišnju "Noć muzeja" u Beogradu dobio je veseo dečji DFhor predvođen Bojanom Vunturišević, koji će nastupiti ispred Paviljona "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu u 15.45.

Od neverovatnih ogledala i njihovih priča u Etnografskom muzeju preko velike hipi izložbe o najpoznatijem rok festivalu Vudstoku u Galeriji ULUS-a , do provokativne postavke "Granice (ne)mogućeg - priče sa carine" u Ustanovi kulture Stari grad, posetioce "Noći muzeja" u Beogradu očekuju najrazličitiji sadržaji podeljeni u nekoliko geografskih zona i tematskih celina.

"Viasat History" turu "Neispričane priče" čine postavke koje posetioci mogu da vide premijerno ili isključivo u "Noći muzeja". Tako će posle četvrt veka u Muzeju Jovana Cvijića javnosti biti izložena dela čuvenog slikara Petra Dobrovića iz Legata Flegel, prvi put će u "Noći muzeja" kroz vođene ture Bitef teatar provesti posetioce "iza scene" i "upoznati" ih sa svojom čuvenom osnivačicom Mirom Trailović, a premijerno za ovu priliku Fakultet muzičke umetnosti otvara svoja vrata široj javnosti i iz zaborava vraća u svojoj domovini nepravedno zapostavljenog srpskog kompozitora Petra Stojanovića.

Sa željom da umetnost i kulturu približe svojim najmlađim posetiocima, organizatori "Noći muzeja" pripremili su za njih posebno osmišljenu turu kroz muzeje i galerije među kojima su Pedagoški muzej , Muzej afričke umetnosti , Paviljon "Cvijeta Zuzorić" i Zoološki vrt .

"Noć muzeja" će imati i svoj zvaničan afterparti u Dorćol Platzu, gde će se dobar provod nastaviti od ponoći do dva sata ujutro. Sve posetioce uz pokazanu ulaznicu za "Noć muzeja" očekuje besplatno piće dobrodošlice, a za muziku će biti zadužen di-džej De Flow.

Cena ulaznica za sve događaje je 500 dinara. Deca do pet godina ne plaćaju ulaznicu, a jedna karta važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije.

#Noć Muzeja

'