AKTUELNO

Ovo su događaji koje ne smete propustiti.

Festival evropskog filma u Beogradu

Festival evropskog filma biće održan u Beogradu do 30. januara, a na programu su savremena filmska ostvarenja iz 15 zemalja Starog kontinenta. To je treći deo petog uzastopnog Festivala evropskog filma koji Delegacija EU i EU info centar organizuju u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU i gradskim kulturnom centrima. Festival je 2016. uneo novinu jer je najpre organizovan u gradovima u unutrašnjosti Srbije, pa potom u Beogradu.

Foto: Pixabay.com

Svetosavska akademija u kripti Hrama Svetog Save

U kripti Hrama Svetog Save na Vračaru održana je Svetosavska akademija osnovnih, srednjih i mizičkih škola Vračara pod nazivom "Svetlost Svetog Save". Svetosavski dani u velelepnoj kripti Hrama Svetog Save trajaće sve do 28. januara kada Televizija "Hram" u saradnji sa Univerzitetom Odbrane organizuje svečanu akademiju "Svetosavski dani u srpskom vojnom školstvu".

Foto: Andrej Nihil

Kuća legata: Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite

Od 19. januara do 5. aprila u Kući legata (Knez Mihailova 46) je otvorena izložba „Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite“. Posle uspešne prošlogodišnje izložbe dela Salvadora Dalija, slovenačka galerija „Kos“ u saradnji sa beogradskom Kućom legata, publici će predstaviti Pikasa izložbom koja obuhvata čak 84 dela iz čuvenog Vollard Suite ciklusa. Originalna postavka obuhvata 27 listova koji sadrže različite teme i 73 lista podeljena u pet tematskih celina: Ljubavna bitka, Skulptorov atelje, Rembrant, Minotaur i Slepi Minotaur, kao i tri portreta Ambroza Volara.

Foto: Wikipedia

Kinoteka: 4. Dani igre

Revija filmova, Dani igre u Kinoteci biće realizovana četvrti put od 25. do 29. januara.Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka organizuju ovu zanimljivu manifestaciju tokom koje će publika moći da vidi projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova. Reviju Dani igre otvoriće beogradska premijera filma „Mr. Gaga“ o čuvenom izraelskom koreografu Ohadu Naharinu, koji je producirala Natali Portman.

Foto: Pixabay.com

Festival KRATKA FORMA u gostima u DKSG

Ovaj bijenalni događaj održaće se četvrti put krajem septembra sledeće godine. Festival "Kratka forma", koji se održava u Gornjem Milanovcu, biće predstavljen večeras u Domu kulture "Studentski grad". U moru filmskih festivala, koji su se pojavili na domaćoj sceni u protekloj deceniji, festival "Kratka forma" u Gornjem Milanovcu isplivao je na površinu kao manifestacija od regionalnog, ali i međunarodnog značaja, ističu iz DKSG.

Foto: Pixabay.com

S. P.

#Beograd

#Događaji iz oblasti kulture | nauke i umetnosti

'