separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

Premijera dokumentarnog filma 'Svetlosti tiha' 27. marta


Dokumentarni film "Svetlosti tiha" je priča o Starom ruskom groblju u Beogradu i emigrantima koji su posle Oktobarske revolucije došli u naš grad.


Idejni tvorac i reditelj ovog projekta je Mati Anastasija, nastojateljica manastira Dobrić koja iza sebe ima više dokumentarih projekata, od kojih se izdvaja film Golgota za nezaborav - Kota 937 o bici na Mačkovom kamenu.

Po rečima mati Anastasije, motiv za snimanje ovog filma je priča o jednom narodu koji na teritoriji druge države ima svoje groblje, što znači da je taj narod ostavio veliki pečat i utkao se u sve aspekte života naroda na čijem je tlu. Jeste Srbija dala utočište ruskim izbeglicama, ali su oni svoje ogromno znanje, kulturu i bogatstvo poklonili srpskom narodu, pojaviše Beogradu.

Autor: Promo

Neke od najznačajnijih građevina poput kompleksa na Oplencu, zgrade Vlade, Zejtlnik... projektovao je čuveni ruski arhitekta Nikolaj Krasnov i ostavio Beogradu i Srbiji. Na starom ruskom groblju počivaju velika imena ruske kulture i nauke, pa čak i sam Mitropolit Antonije Hrapovicki.

Koncepcija filma je u ličnim svedočanstvima kao i u filmskog zapisa na samom groblju, Iverskoj kapeli i spomen kosturnici ruskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Novom groblju u Beogradu.

Film je snimljen po blagoslovu Episkopa šabačkog Gospodina Lavrentija i starešine Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu oca Vitalija Tarasjeva.

Premijera je zakazana za 27. mart 2019. u 19 sati u bioskopu Sinepleks Ušće.

Trajanje filma je 80 minuta.

Scenarista i reditelj Mati Anastasija Nović

Snimatelj i montažer Miroslav Tepić

Mastering filma Zoran Jovković

Producent Ivana Kostić

Produkcija Delius film

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti