AKTUELNO

Sreda, 27. mart 2019. u 21:00 // Velika sala Doma omladine Beograda.

Posle Sandensa, IDFA-e, Venecije i Lajpciga, novo ostvarenje čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog (Viktor Kossakovsky), biće premijerno prikazano u Srbiji na 66. Martovskom festivalu! Film „Akvarela“ (Aquarela / Velika Britanija, Nemačka, Danska, SAD; 2018, 89’), izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i sirovu moć vode, publika će imati priliku da pogleda prvog festivalskog dana – u sredu, 27. marta od 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Reprizna projekcija je 31. marta od 13h u Velikoj sali DOB.

Srpski prevod naslova filma: Akvarela

Originalni naslov filma: Aquarela

Godina proizvodnje: 2018.

Zemlja proizvodnje: Velika Britanija, Nemačka, Danska

Trajanje: 89 minuta

Režija: Victor Kossakovsky

Foto: Promo

Sinopsis: Akvarela je izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i sirovu moć vode. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji, preko Majamija i uragana Irme – pa sve do velelepnih Anđeoskih vodopada u Venecueli, voda je glavni junak Akvarele. Njena mnogo lica, sa začuđujućom sinematičnom jasnoćom, dočarava čuveni ruski reditelj Viktor Kosakovski.

Festivali: Sundance, IDFA, Venecija, DOK Leipzig, El Gouna

O reditelju: Poznati ruski reditelj, scenarista i snimatelj Viktor Kosakovski stvara dokumentarne filmove od 1989. godine. Za svoj rad je dobio preko sto nagrada na festivalima širom planete. Njegov film Vivan Las Antipodas! prikazan je premijerno na Venecijanskom filmskom festivalu 2011. godine, nakon čega je imao bogat festivalski život. Kosakovski je član Akademije filmskih umetnosti i nauka i Evropske filmske akademije.

Foto: Promo

Reditelj o filmu: Kroz moć vode možete videti, doživeti i osetiti oseku i protok svih poznatih ljudskih osećajnja – ljutnju, agresiju, smirenost, plemenitost, usamljenost… Sve! Želeo sam da zabeležim svaku moguću emociju koja se može doživeti u dodiru s vodom: sve ono lepo, ali i ono užasno. Ekstaza i inspiracija, razaranje i ljudsko uništenje.

Foto: Promo

*************************************

Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 27. do 31. marta 2019. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Cena ulaznica biće ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti filmskih akademija uz indeks moći da posećuju besplatno projekcije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival podržali: Italijanski institut za kulturu, Living Pictures, Alma Quattro, Miamiam restoran, Mezestoran Dvorište, Kafeterija, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Više informacija o programu www.martovski.rs

#Film

#Premijera

'