separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

Dečje muzičke svečanosti počinju 18. marta


U Velikoj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd 18. marta počinje 49. DEMUS - Dečje muzičke svečanosti, koje tradicionalno organizuje Dečji kulturni centar Beograd, u saradnji sa školama i organizacijom "Prijatelji dece Beograda''.


Dečje muzičke svečanosti, kao jedine u Beogradu koje afirmišu rad muzičkih sekcija osnovnih škola, održavaju se svake godine od marta do maja. 

Program obuhvata realizaciju 15 koncerata kroz školsko, opštinsko i gradsko takmičenje, na kojem učestvuje više hiljada dece kao solisti, mali vokalni sastavi-dueti, terceti, kvarteti, vokalne grupe pevača, horovi, mali instrumentalni sastavi i orkestri. 

Takmičenje počinje koncertima "Zlatna sirena'', na kojoj se mogu čuti najlepši dečji glasovi Beograda. 

Takmičenje "Zlatna sirena", nastalo davne 1969. godine u tadašnjem Domu pionira a sadašnjem Dečjem kulturnom centru Beograd, organizovano je u saradnji sa časopisom "Politikin zabavnik" i održalo se do danas. 

Ovo tradicionalno takmičenje okuplja veliki broj darovite i muzikalne dece, učenika osnovnih škola, u cilju negovanja i izvođenja dečjih pesama za solo glas - a cappella i uz pratnju klavira.

Takmičenje obuhvata tri nivoa (školski, opštinski i gradski) i tri žanra (klasična i savremena solo pesma, izvorna narodna pesma, koja se izvodi a cappella i dečja zabavna pesma koja se izvodi uz pratnju klavira). 

Tokom marta biće realizovano devet koncerata na kojima će se takmičiti pevači i mali vokalni sastavi. 

U aprilu će se realizovati pet koncerata Gradskog takmičenja vokalnih grupa pevača mlađih i starijih razreda i horova mlađih i starijih razreda, kao i takmičenje malih instrumentalnih sastava i orkestara osnovnih škola Beograda. 

Pobednici svih gradskih takmičenja u svim kategorijama i žanrovima učestvovaće 22. aprila na Velikoj sceni "Donka Špiček'' u Dečjem kultutnom centru Beograd na Reviji pobednika - završnom koncertu Dečjih muzičkih svečanosti, kada će pobednicima biti uručene diplome.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti