AKTUELNO

Izložba "Jovan Dučić - srpski pisac i diplomata" otvorena je danas u Palati Ujedinjenih nacija u Ženevi, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je Dučić ostavio neizbrisiv trag u srpskoj diplomatiji i kulturnoj baštini.

- Jovan Dučić je govorio - 'Velika je nesreća kad čovek ne zna šta hoće, a prava katastrofa kad ne zna šta može'. Pred nama je izložba sećanja na velikog srpskog i evropskog mislioca i diplomatu, koji je, na sreću, dobro znao i šta hoće i šta može, na čemu mu, kao narod, dugujemo poštovanje i večno sećanje - rekao je Dačić na otvaranju izložbe.

Šef srpske diplomatije podsetio je da je Dučić u svojoj bogatoj diplomatskoj karijeri, dugoj preko 30 godina, službovao u 9 zemalja u 13 diplomatskih misija, te da je bio prvi diplomata sa zvanjem ambasadora u istoriji jugoslovenske diplomatije.

Dučić je ušao u diplomatsku službu kao već priznati pesnik, sa diplomom švajcarskog fakulteta i znanjem više stranih jezika, a u Ženevi je boravio od 1899. do 1906. godine kada je i diplomirao na Filozofsko-sociološkom fakultetu.

Foto: Tanjug

- Dučić je bio pravi profesionalac, dosledno je zastupao stavove svoje države i borio se za njen što bolji status u svetu i iza sebe je ostavio dragocene zabeleške, studije, analize, značajne za našu i međunarodnu diplomatiju - rekao je Dačić.

Izložbom, koju su zajednički organizovali Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi i Ambasada Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji, počinje obeležavanje stogodišnjice osnivanja Društva naroda, a Srbiji je pripala čast da današnjim sećanjem na Jovana Dučića otvori ciklus manifestacija u Palati nacija „Sto godina multilateralizma u Ženevi".

Izložba obuhvata niz dokumenata i fotografija Jovana Dučića, koji se čuvaju u Arhivu Jugoslavije, Arhivu Srbije i Biblioteci Jovana Dučića u Trebinju, kao i originalna dokumenta sa Dučićevim potpisom iz Arhiva Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Traje do 15. marta, a već na samom otvaranju za nju je pokazano značajno interesovanje, o čemu svedoči veliki broj posetilaca.

Otvorena je u prisustvu generalnog direktora Kancelarije UN u Ženevi Majkla Milera koji je pozdravio skup, predstavnika Grada Ženeve, brojnih zvanica iz diplomatskog kora, predstavnika međunarodnih organizacija, uglednih Švajcaraca i pripadnika srpske dijaspore.

#Jovan Dučić

#Ujedinjene nacije

#Ženeva

'