AKTUELNO

Drama "Ne pre 4:30 niti posle 5:00" Filipa Grujića (pod šifrom "Plastika") jednoglasno je proglašena najboljom na ovogodišnjem konkursu Sterijinog pozorja za najbolji originalni domaći dramski tekst.

Žiri u sastavu Milivoje Mlađenović (predsednik), Filip Vujošević i Franja Petrinović, od preko 80 prispelih, u najuži izbor uvrstio je sledeće tekstove i preporučuje ih za inscenaciju: "Sada nije juli" Đorđa Kosića (šifra: Pesak), "Ja kada plačem, plačem zbog svega" Katarine Mitrović (šifra: Katapultiranje), "Dajč i Zec" Tanje Maksimović (šifra: 111drama999) i "Mmm... gde smo ono stali?" Marjana Todorovića (šifra: Full clip).

Nagrada, osim novčanog dela, podrazumeva i praizvođenje pobedničkog teksta u koprodukciji Sterijinog pozorja i nekog od domaćih pozorišta, kao i objavljivanje u časopisu "Scena" na srpskom i engleskom jeziku.

Od ove godine ona obuhvata i mogućnost ekranizacije drame u saradnji Radio-televizije Vojvodina i Pozorja. Filip Grujić (1995), rođen je u Novom Sadu.

Foto: Tanjug

Diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Autor je romana "Bludni dani kuratog Džonija", kao i drama "Tamo gde pevaju" (ušla u najuži izbor na konkursu Sterijinog pozorja 2018. i bila javno čitana u Šapcu), "Ovde je lepo - sečem drvo, jedem pasulj" (premijera bila u martu 2018. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, u režiji Milje Mazarak), "Kako ja ovo sinu da objasnim?" (premijera bila 14. decembra 2018. u Pozorištu mladih Novi Sad, u režiji Vojkana Arsića).

Radio je kao dramaturg i adaptirao "Šeherezadu" za potrebe istoimene predstave, u režiji Slobodana Beštića na sceni "Kosmodrom" (Dorćolsko narodno pozorište). Scenarista je kratkog igranog filma "Glad" u režiji Tamare Todorović, urednik filmskog programa na Festivalu uličnih svirača (2018) u Novom Sadu.

#Konkurs

#Pozorište

#Sterijino pozorje

'