AKTUELNO

Jedan od najpoznatijih baletskih umetnika današnjice, koreograf i glumac Sergej Poluljin predstaviće se beogradskom publici tri večeri zaredom 7, 8. i 9. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu glavnom ulogom u baletu "Posvećenje", u koreografiji Juke Oiši.

Predstava je inspirisana koreografijom i izvođenjem Vaclava Nižinskog na čuvenu kompoziciju Igora Stravinskog "Posvećenje proleća".

Polunjin, rođen 20. novembra 1989. godine u ukrajinskom gradu Hersonu, osvojio je planetu svojim nastupima sa gotovo svim najvećim svetskim baletskim ansamblima.

Naročito postaje planetarno popularan širokom krugu publike nakon objavljivanja videa "Take me to Church" na muziku Hozijera, u režiji Dejvida Lašapela.

Karijeru je počeo 2006, a sa 19 godina postao je najmlađi prvak londonskog Kraljevskog baleta u istoriji ove umetničke kuće.

Polunjin je nastupao i u Mihenskoj Štac Operi, Boljšoj teatru, pozorištu Stanislavski u Moskvi, londonskoj Rojal Operi, Milanskoj skali, Marinski teatru u Sankt Peterburgu i brojnim drugim scenama širom planete.

Poznat je i po svom buntovništvu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova.

Ovaj Ukrajinac, vanserijski talenat u svojoj umetnosti, od 2016. godine je i državljanin Srbije, u kojoj je osnovao i Fondaciju "Sergej Polunjin" sa ciljem da promoviše balet i igru najširoj publici, odajući počast klasičnom baletu, a uvodeći savremeni plesački izraz u interpretaciju. Ulaznice mogu da se kupe na biletarnici Narodnog pozorišta u Beogradu od danas po cenama od 300 do 4.000 dinara.

#Narodno pozorište

'