AKTUELNO

Izložba o Nikoli Tesli koja prezentuje najvažnije segmente iz života našeg genijalnog izumitelja, njegove ideje i doprinose savremenoj civilizaciji i budućim generacijama biće otvorena sutra u Japanu.

Publika će izložbu "Nikola Tesla - srpski genijalni izumitelj - Edisonov rival" u Muzeju Solar u Hofu moći da vidi do sredine marta, a tim povodom u Japan su iz Beograda stigle tri tone eksponata - svetlosnih panela, radnih modela, maketa laboratorija...

Po rečima direktorke Muzeja Nikole Tesle Ivone Jevtić, koja će tim povodom boraviti u Hofu, izložba se realizuje na inicijativu velikog prijatelja Srbije, bivšeg japanskog ambasadora Tadašija Nagaija.

Izložba u Japanu, upriličena je manje od mesec dana nakon završetka slične postavke u Muzeju nauke i tehnologije u Šangaju koju je videlo više od pola miliona ljudi.

Jevtić je najavila i da će već krajem februara izložba o Tesli biti otvorena u Nikoziji, a potom, u septembru, i u Atini. Prema njenim rečima, u toku su pregovori o gostovanju izložbe u Moskvi, UAE, Maroku i Egiptu.

Jedan od najvecih umova koje je svet ikad imao Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu. Umro je na Božić 7. januara 1943. godine u Njujorku, u SAD gde je živeo šest decenija.

#Izložba

'