AKTUELNO

Danas je u Arhivu Jugoslavije otvorena izložba arhivskih dokumenata "Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i stvaranje jugoslovenske države", upriličenu povodom 69 godina od osnivanja te ustanove.

Direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić osvrnuo se na rezultate ostvarene u proteklih godinu dana i dodao da su izložbom "Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i stvaranje jugoslovenske države" nastojali da prikažu okolnosti koje su uticale na stvaranje jugoslovenske države.

- Na istoričarima nije da sude da li je nešto trebalo raditi ili ne. Na istoričarima je da kažu kako je ta država nastala, kakva je bila i prikažu period njenog trajanja. Ulogu Aleksandra i drugih ličnosti koje su obležile postojanje Prve Jugoslavije, kao i ulogu Josipa Broza i postojanje Druge Jugoslavije, daleko smo od toga da istoriografski možemo osvetliti - rekao je Terzić.

Foto: Tanjug

Autor izložbe i kataloga je Mitar Todorović, a predgovor je napisala prof. dr Mira Radojević.

Postavka obuhvata fotografije, istorijske karte, telegrame, proklamacije i deklaracije, memorandume, zapovesti i službene zabeleške, napise iz tadašnje srpske i inostrane štampe, sećanja savremenika, komentare istoriografa.

#Izložba

'