separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

kultura

Počinje 12. KUSTENDORF - Međunarodni filmski i muzički festival


Dvanaesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" počinje danas na Mećavniku, a među gostima će biti glumci Mat Dilon, Stana Katić, Slavko Štimac, Serđi Lopes, Marčelo Fonte, kao i drugi renomirani umetnici.


Festival će svečano otvoriti osnivač festivala Emir Kusturica, posle čega će biti prikazan njegov film "Pepe, jedan uzvišeni život", dokumentarac posvećen bivšem predsedniku Urugvaja Hoseu Muhiki, koji je svetsku premijeru imao na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Svečanom otvaranju festivala prisustvovaće i glumac Slavko Štimac, kome je ove godine posvećen program "Retrospektiva velikana". Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg "Kustendorfa", koji će trajati do 16. januara.

Od velikog broja pristiglih filmova, čak 718, odabran je 21 za takmičarski program, a nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje dodeliće međunarodni žiri u kome su glumica Stana Katić, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Remon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja.

Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje. Gosti festivala biće glumci Mat Dilon, Serđi Lopes, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Elhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinočenco, kao i producent Andrea Gambeta.

U "Savremenim tendencijama" biće prikazani filmovi "Srećan kao Lazaro" italijanske rediteljke Aliče Rorvače, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, zatim "Bliski neprijatelji" Davida Elhofena i "Nežna ravnodušnost sveta" Adilhana Jeržanova, "Dogmen" reditelja Matea Garonea, film Vima Vendersa "Papa Franja: čovek od reči" i film braće Damijana i Fabija Dinočenca "Dečaci plaču".

U okviru programa "Retrospektiva velikana" biće prikazan film "Dragstor kauboj" Gasa van Santa, "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, "Sjećaš li se Doli Bel?" Emira Kusturice, kao i "Vestern" Manuela Porijera. Takođe, u okviru ove programske celine održaće se i projekcije filmova Miloša Formana "Svlačenje" i Bernarda Bertolučija "Dvadeseti vek".

"Novi autori" predstaviće prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića "Ti imaš noć", a u okviru pratećeg programa "Kustendorf predstavlja" biće prikazan film rediteljke Aline Skšeševske "Devojke u igri". Tokom trajanja festivala u galeriji "Kapor" biće postavljena izložba akademskog slikara Ratka Lalića, a deo programa festivala je i izložba fotografija povodom 70. godišnjice Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa.

U Andrićgradu, u galeriji "Lubarda", biće otvorena izložba slika i mozaika akademske slikarke Bisenije Tereščenko. Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život "Kustendorfa". 

Gosti "Kustendorfa" uživaće u nastupima "Orkestra narodne muzike braće Advahov Valeriju" i sastava "Kaskaval & Kristi Traktor" iz Moldavije, italijanskog muzičara Vinicija Kaposela, holandsko-srpskog ansambla "Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend", grupe "Kal" iz Srbije i vokalno-instrumentalnog sastava "Bilja Krstić i Bistrik orkestar".

Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" održava se u organizaciji produkcijske kuće "Rasta internešenel" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti