AKTUELNO

Večeras ili sutra nagradićemo stohiljaditog gledaoca i to je velika pobeda našeg filma, uprkos lošim predviđanjima mnogih sumnjivaca, kazao je Tanjugu Lazar Ristovski, koji je na velikom platnu oživeo Kralja Petra Prvog u istoimenom filmu koji je premijerno prikazan 5. decembra u Beogradu.

Napominje da je samo 12 dana nakon premijere "film pobedio". "Dogodilo se da publika i kritika dele mišljenje da smo snimili izuzetno kinematografsko delo. Priznajem, iznenadile su me pozitivne kritike u delu štampe koji se deklariše kao izuzetno opozicioni. Očekivao sam da će dnevna politika da prevlada nad profesijom, ali izgleda da je film toliko dobar da niko nema obraza da kaže da nije vredno umetničko delo", kazao je Ristovski.

Slavni glumac priznaje da je u procesu nastajanja filma sumnjao da će kritika i publika odvojiti film od njegovog ideološkog stava ili političkog angažmana.

Foto: Tanjug

- Da nisam sumnjao da će se sve dobro završiti kao što se završilo izostala bi ona velika draž stavralaštva...Izostala bi neizvesnost stvaranja umetničkog dela. Mene najviše zapravo zanima sam proces stvaranja filma i uvek sam najviše sebe davao ostvarenju baš u tim momentima. Crveni tepisi, festivali, glamur su za mene uvek bili deo obaveze, nikako zadovoljstvo. sada imam mnogo razloga da uživam u zadovoljstvu jer je pre svega Petar, moj sin pokazao da je reditelj koji je kao debitent napravio veliki film, ratni spektakl sa dušom - kazao je Ristovski.

Ristovski će večeras u Zagrebu prisustvovati premijeri novog filma Vinka Brešana "Koja je ovo država", a u kojem igra jednu od uloga.

- Brešan je napravio zanimljiv i intigrantan film. On je ozbiljan kritičar hrvatskog društva. Napravili smo farsu koja se bavi društvom i politikom u sadašnjem vremenu. Očekujem zanimljivu premijeru u svakom smislu - kazao je Ristovski.

U filmu "Kralj Petar Prvi", pored Ristovskog glumačku ekipu čine još Milan Kolak, Danica Ristovski, Aleksandar Vučković, dečak Ivan Vujić, Radovan Raša Vujović, Marko Todorović, Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Svetozar Cvetković, Goran Šušljik, Tihomir Arsić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Ljubiša Savanović, Nebojša Kundačina...

Film je na momente brutalni ratni spektakl sa izraženim poetičnim pečatom, koji u središtu priče ima stradanje i povlačenje Srpske vojske preko Albanije na početku Prvog svetskog rata.

#Lazar Ristovski

'