AKTUELNO

FIBA je objavila novu listu favorita (Power ranking) za Svetsko prvenstvo, a deset dana pre početka Mundijala broj jedan je selekcija Srbije.

Srbija je do sada "gledala u leđa" selekciji SAD, ali sjajni rezultat i igre tokom priprema, pre svega zbog titule na prestižnom Akropolis kupu, gurnili su "Orlove" u prvi plan.

Najjači argument za stavljanje Srbije za favorita na SP je što je naša selekcija bez Nikole Jokića pobedila Grčku sa Janisom Adetokumbom, MVP-jem NBA lige, pred 18.000 grčkih navijača.

Desetkovani otkazima Amerikanci su sada "broj dva", dok su treći favorit pred SP Španci. Grci su "pali" na peto mesto iza Francuske.

Protiv SAD je i tradicija, nikad nisu osvojili SP u Aziji, a nijedna reprezentacija u istoriji nije tri puta uzastopno bila prvak sveta.

Španci su izgubili od SAD u avgustu, ali se mora uzeti u obzir fenomenalan spoljni šut Amerikanaca 11/19, a potrebno je i vreme da se uigraju prve zvezde "Crvene furije".

Francuzi su dobili nekoliko jakih rivala u test mečevima (Argentinu, Crnu Goru i Brazil), a selektor Brazilaca Aco Petrović je čak izjavio da "Trikolori" mogu da pobede i SAD.

Francuzi su dobili nekoliko jakih rivala u test mečevima (Argentinu, Crnu Goru i Brazil), a selektor Brazilaca Aco Petrović je čak izjavio da "Trikolori" mogu da pobede i SAD.

Grci su i dalje prezendenti na finale sa Janisom, ali je osetan izostanak Kostasa Slukasa. Osim toga, poraz od Srbije pred prepunom OAKA arenom bi mogao da utiče na samopouzdanje ove selekcije.

U prvih deset FIBA liste po trenutnoj snazi su još Litvanci koji ređaju poraze tokom priprema, Argentina, Rusija, Australija i Brazil. U drugom, tačnije trećem planu su Nemačka, Turska i na tek 13. poziciji rival Srbije u prvoj fazi Italija.

#FIBA/Promo

#Srbija

'