AKTUELNO

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Djorđević rekao je danas da ne beži od odgovornosti i borbe za zlato na predstojećem Evropskom prvenstvu, ali da je glavni cilj osvajanje medalje.

"Od kada sam preuzeo ovu funkciju, uvek sam postavljao medalju kao cilj, nisam se krio iza lažnih obećanja jer smatram da je to dužnost i cilj, a znate mene - zlato. Lep period je iza svih nas, ali od prvog sastanka prošle nedelje se ponašamo kao da se ništa nije desilo prethodnih godina. Ako ne budemo najgladniji, sa najvećim ambicijama, ne možemo staviti pečat na period koji je iza nas. To dugujemo sami sebi. Zadovoljni smo urađenim, ali znamo šta hoćemo", rekao je Đorđević za Blic.

On je naveo da mu je jako teško da skrati i saopšti konačan spisak od 12 imena za put u Tursku.

"Teško je zahvaliti se nekome posle odrađenih priprema. Produžavam period odluke, znam kako se osećaju igrači, zato bi bilo dobro da FIBA poveća broj igrača za licenciranje. Doduše, ima i ona opcija da se odmah odredi 12 ili 13 igrača kao što rade neke selekcije. Nekada trener napravi odluke koje nisu dobre, strog sam prema sebi", kaže Đorđević.

Selektor smatra da je Nikola Jokić pogrešio što je odlučio da preskoči EP i odmori pred novu NBA sezonu, kao i da će pored njega mnogo nedostajati Nemanja Bjelica i Stefan Marković.

"Postoje ideje kako da nadomestimo te nedostatke, da se adaptiramo, da prikrijemo...Ne bežimo od uloge favorita. Znate me kako mislim, koliko verujem u momke, svu ozbiljnost i staloženost. Sviđa mi se ovih prvih dana pristup, imam veru u momke", poručio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, dres nacionalnog tima je svetinja i zbog toga ne može da razume veliki broj otkaza u Univerzitetskoj selekciji.

"Dres reprezentacije mi je bio preči od svega. Imao sam i devojku i društvo i more, ali klubovi potcenjuju to takmieenje. Iz njih igrači izlaze kao bolji, što koristi i klubovima koji ih žele od prvog dana. Svega sam se naslušao, bezobrazluka prema selektoru te selekcije, do toga da neće igrati za Univerzitetsku, ali će igrati prozore na jesen. Kako ja nekom koji uradi sve to posle da dam dres Miloša Teodosića? Za mene je to poraz sistema. Ne možemo ih kazniti, jer Univerzijada nije pod FIBA", napominje selektor.

Đorđević smatra da hladni rat FIBA i Evrolige utiče na sve, pa i na Srbiju koja prema njegovom mišljenju zaslužuje da ima dva predstavnika u najjačem klupskom takmičenju sa A licencom.

#Aleksandra Đorđević

#Evropsko prvenstvo

#Košarka

'