AKTUELNO

Košarkaši Srbije igrali su drugi pripremni meč za Mundobasket protiv Litvanije u Kaunasu.

Košarkaši Srbije sastali su se večeras, drugi put u dva dana sa Litvanijom u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Kini i utakmicu završili rezultatom 91:95.

"Orlovi" su u Kaunas otputovali bez povređenog kapitena Miloša Teodosića, koji je u Beogradu obnovio povredu.

Košarkaši Srbije u dosadašnjem toku priprema za planetarni šampionat u Kini zabeležili su maksimalan učinak - tri utakmice i tri pobede.

Foto: Beta/Branislav Božić

Foto: Beta/Branislav Božić

Prva četvrtina počela je napadom Srbije, a od samog starta imali smo problem sa faulima - za manje od minut i po izabranici Aleksandra Đorđevića zabeležili su tri lične greške. Protivnici su sve vreme jedan drugom jurili rezultat, da bi ova četvrtina napokon bila završena rezultatom 22:20.

Foto: Beta/Branislav Božić

U drugoj četvrtini bilo je nešto više dramatično. Posle nekoliko promašaja na obe strane, domaćin sa penala dolazi do novih "plus tri", ali Bjelica odgovara trojkom za izjednačenje - 26:26. Srbija je na polovini druge četvrtine ispunila bonus posle faula Raduljice, a Valančiunas pogađa oba penala i postaje prvi igrač Litvanaca sa dvocifrenim učinkom na ovom meču. Potpuno su stali Litvanci napadački. To koristi Bogdanović, koji ubacuje svoju treću trojku večeras i donosi Srbiji najveću prednost u dosadašnjem toku meča. Međutim Sabonis uzvraća pogodivši pod faulom i pogađa dodatno slobodno bacanje - 35:40. Krajnji rezultat ove četvrtine bio je 37:45.

Foto: Beta/Branislav Božić

Foto: Beta/Branislav Božić

Treća četvrtina, odnosno početak poluvremena doneo je slavlje Srbiji koja je došla do dvocifrene prednosti. Micić je morao da napusti teren zbog nezgodnog udarca koji je zadobio u predelu prepona. Nakon male prednosti Litvanaca, Raduljica je vratio vođstvo na stranu Srbije, ali Kalnietis pogađa trojku iz kornera. Đorđević traži tajm-aut, rezultat je 67:65.

Nastavio se potom egal u Kaunasu. Igra se preselila na liniju za slobodna bacanja, gde su uspešni Jankunas i Simonović, potom i Grigonis. Treća četvrtina završena je uz prednost Litvanije - 71:69.

Nakon još jednog izjednačenja, Srbija je povela u poslednjem minutu sa 91:89, a onda je Bogdanović slobodnim bacanjima povećao razliku za +4, pa je rezultat bio 89-93. Međutim, ubrzo je razlika smanjena na 91:93, a onda je Bogdanović povećao prednost na +2.

Startna petorka Srbije: Birčević, Marjanović, Milosavljević, Micić, Bogdanović

Litvanija je na startu poslednje deonice došla do "plus sedam" - 76:69. Nalet rivala prekinuo je Bjelica, trojkom po NBA standardima. Bjelica je u napadu i posle faula koji je nad njim načinjen pogodio oba penala - 80:77. Bjelica potom asistira centru Denvera, koji dovodi Srbiju na samo poen zaostatka - 80:79.

Sastav Srbije: Simonović, Gudurić, Bogdanović, Bjelica, Marjanović, Jokić, Jović, Milosavljević, Lučić, Raduljica, Micić, Milutinov, Birčević.

Sastav Litvanije: Kalnijetis, Lekavičijus, Grigonis, Sejbutis, Geidrajtis, Kuzminskas, Uljanovas, Butkevičijus, Sabonis, Mačiulis, Valančiunas, Jankunas. Janavičius i Bendžius nisu registrovani za ovaj meč, kao ni u Beogradu.

#Košarka

#Litvanija

#Srbija

'