AKTUELNO

Srpski košarkaši su se dobro preznojili protiv Litvanaca, ali su uspeli da izbore trijumf!

Košarkaška reprezentacija Srbije igrala je u Beogradu sa Litvanijom meč u sklopu priprema za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kini i pobedila rezultatom 72:68.

"Orlovi" su igrali treću, poslednju pripremnu utakmicu za Mundobasket na domaćem parketu. Srbija je dočekala Litvaniju u prepunoj "Štark Areni".

Na kraju prvog poluvremena Srbija je gubila samo sa 34:40, "samo" - jer je bilo i "+12" za goste iz Litvanije. Posle lošeg uvoda, nažalost i povrede Teodosića, Srbiju su digli najpre Bogdanović i Bjelica, a onda i centarski tandem Nikola Jokić (sa pet "vezanih" poena) i Boban Marjanović (sa četiri u nizu).

U uvodu poslednje deonice, četvrte četvrtine, Litvanci su dali četiri poena, onda je ponovo smanjena razlika Jokićevom trojkom. Srbija je bila na minus tri uoči poslednjih 10 minuta, a onda se desilo čudo - dva minuta pred kraj razlika je smanjena na 1 - 67:66 bilo je za Litvance.

A onda je Jokić poveo - 70:67 za Srbiju! U slobodnim bacanjima smanjena je razlika, ali je ostalo plus 2 za Srbiju. A onda je Bogdanovićevim slobodnim bacanjima bilo +4 za Srbiju.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Za izabranike Aleksandra Đorđevića ovo je jedan od najozbiljnijih testova u okviru priprema za Svetski kup u Kini, kao što će to biti i "revanš" u Kaunasu, zakazan za ponedeljak.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U trećoj četvrtini razlika je drastično smanjena, pa je smanjana na 56:59. Bogdanović je napravio sjajan niz, a u jednom trenutku Srbija je i povela, mešutim, stigao je brz odgovor Sabonisa, pa je rezultat ubrzo izjednačen.

"Orlovi" su posle priprema na Kopaoniku igrali protiv Borca iz Čačka, a onda u Zrenjaninu pobedili Finsku 95:75.

Beogradskoj publici Srbija se predstavio zvanično najbolji centar minule NBA sezone, Nikola Jokić, koji nije nastupao za nacionalni tim od finala Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016.

Jokić se priključio reprezentaciji pre samo dva dana, ali s obzirom na njegov kvalitet i smisao za igru, i očekivalo se da uklapanje u tim prođe brzo i "bezbolno".

U sastavu Srbije bilo je svih 14 igrača: Teodosić, Simonović, Bogdanović, Bjelica, Lučić, Milosavljević, Raduljica, Birčević, Jokić, Milutinov, Micić, Gudurić, Jović, Marjanović.

Svetsko prvenstvo u Kini na programu je od 31. avgusta do 15. septembra, a Srbija igra u grupi sa reprentacijama Italije, Filipina i Angole.

#Košarka

#Litvanija

#Srbija

'