AKTUELNO

Prerani odlazak legende!

Legendarni košarkaš Žarko Varajić preminuo je u Beogradu u 67. godini nakon duge bolesti.

Žarko Varajić bio je jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša svih vremena. I danas je rekorder Evrolige, koji je u finalu 1979. godine kada je Bosna savladala Emerson i osvojila prvu titulu za jugoslovensku klupsku košarku u konkurenciji muškaraca, bez trojki ubacio 44 poena. Po nekim proračunima rađenim po promeni pravila, izračunato je da bi varajić ubacio između 56 i 58 poena. Od toga je te noći u Grenoblu pogodio samo 17 slobodnih bacanja.

Varajić, koji je rođen u Nišiću, bio reprezentativac Jugoslavije šampion Evrope i olimpijski pobednik 1980. godine u Moskvi. Zbog odluke vojnih vlasti nije igrao na Mundobasketu u Manili 1978. godine, što ga je sprečilo da se pridruži Mirzi Delibašiću i ratku radovanoviću, jedinoj dvojici igrača u istoriji koji su sa klubom bili šampioni Evrope, a sa nacionalnim timom šampioni sveta, Evrope i olimpijski pobednici.

Rođeni Nikšićanin je za A reprezentaciju igrao u 126 navrata i osvajao mnoge trofeje kao što su srebro na Olimpijskim igrama u Montrealu, zlato na Evropskom prvenstvu u Liježu 1977, bronzu dve godine kasnije u Torinu, zlato na Mediteranskim igrama 1975, kao i dva zlata sa Balkanskih igara u Solunu 1974. i 1976. u Burgasu.

Bio je sportski direktor muških reprezentаtivnih selekcijа u Košаrkаškom sаvezu Jugoslаvije, SCG i Srbije, zаmenik Sаveznog ministrа zа sport.

#Smrt

'