AKTUELNO

Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 27 godina titulu evropskog šampiona, pobedom protiv Huventuda čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjim trenucima utakmice.

Partizan je 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu pobedio španski Huventud sa 71:70. Par trenutaka pre ključnog momenta, Slaviša Koprivica je dodao loptu Đorđeviću koji je došao na protivničku polovinu terena, naskočio i uputio šut vredan ulaska crno-belih u istoriju i šut koji je doneo najveći uspeh domaće klupske košarke.

Mladu ekipu Partizana, koja je u proseku bila stara 21,7 godina, sa klupe je predvodio Željko Obradović. Crno-beli su u sezoni 1991/1992 zbog sankcija odigrali samo jednu utakmicu na domaćem terenu, a sve ostale mečeve kao domaćini igrali su u Fuenlabradi.

Za Partizan su igrali Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

- I danas se prepričavaju događaji iz kojih buduće generacije imaju šta da nauče. Partizan sa ponosom obeležava dan svog najvećeg uspeha uz veliku i večnu zahvalnost svojim domaćinima iz Fuenlabrade, mesta u kojem su se crno-beli osećali kao kod kuće - navodi se na sajtu crno-belih.

Foto: PrintscreenYouTube/Allin2

Povodom obeležavanja najvećeg uspeha u istoriji kluba, ali i srpske klupske košarke, pušteni su u prodaju artikli sa motivima trijumfa u Istanbulu. Oni se mogu kupiti u zvaničnoj prodavnici KK Partizan, u Bulevaru despota Stefana 48, gde je tokom dana izložen i pehar koji su crno-beli osvojili 1992. godine.

#Evropsko prvenstvo

#KK Partizan

'