AKTUELNO

Učenica drugog razreda gimnazije u Aranđelovcu Sofija S. preminula je pošto je u petak na žurci progutala samo jednu tabletu ekstazija. Doživela je moždanu smrt i posle četiri dana borbe umrla na VMA.

Sofija S. (16), gimnazijalka iz Aranđelovca, umrla je pošto je progutala samo jednu tabletu ekstazija! Nesrećna devojka, učenica drugog razreda, probala je drogu u petak na privatnoj žurci u svom gradu, nakon čega je doživela težak moždani udar. Preminula je u utorak na VMA, a njeni roditelji odlučili su da doniraju njene organe.

Policija je uhapsila dilera koji je na zabavi u petak Sofiji i njenim drugovima dao tablete ekstazija.

Pala u komu

Prema rečima našeg sagovornika iz istrage, Sofija je samo nekoliko sati pošto je probala drogu pala u komu.

- Devojčica nikada do sada nije probala narkotike, ali je u petak na žurci odlučila da prvi put uzme ekstazi, kako bi se malo opustila, očigledno ne razmišljajući o posledicama. Međutim, po povratku kući, samo nekoliko sati kasnije, doživela je težak moždani udar. Hitno je prebačena na VMA, ali je vrlo brzo pala u komu i praktično je doživela moždanu smrt. Uskoro joj se stanje pogoršalo i nije joj bilo spasa. Kada su shvatili da ne mogu da povrate ćerku, njeni roditelji su odlučili da doniraju njene organe - kaže naš sagovornik.

Prema rečima izvora bliskog porodici, Sofija je bila dete za primer, odličan đak i omiljena u društvu. Međutim, zbog neiskustva, nezrelosti, ali i uticaja društva, platila je životom.

- Svi smo šokirani i pretužni, porodica, prijatelji, rodbina, ceo grad. Ovako nešto se skoro nije desilo. Pogotovo ne detetu kao što je bila Sofija. Bila je kulturna, fina, primerena, odličan đak gimnazije. Međutim, sve je ovo posledica želje za dokazivanjem u društvu. Da li je ona htela da dokaže da je hrabra, da sme da proba drogu, da li je bila samo znatiželjna ili su je možda čak i naterali ljudi koji su bili sa njom, to verovatno nećemo saznati. Znam samo da je ona bila na žurci u noći između petka i subote sa još uvek nepoznatim ljudima i da je progutala jednu tabletu ekstazija. I to prvi put u životu! Vratila se kući kada su joj roditelji i rekli. A onda je usledio pakao - otkriva naš izvor blizak porodici preminule devojčice i otkriva detalje kobne večeri.

- Čim je ušla u kuću, otac je primetio da se čudno ponaša i da izgleda kao da nije svesna. Stanje se pogoršavalo i jasno se videlo da je u pitanju ozbiljan problem. Otac je odmah seo u kola i otišao pravo na VMA, na odeljenje toksikologije. Tamo je dobila svu potrebnu terapiju, ali se stanje pogoršalo i Sofija je upala u komu. Došlo je do moždane smrti, a zatim su počeli da joj otkazuju svi ostali organi. I preminula je u utorak ujutru. Sve analize su pokazale da je sve to napravila samo jedna tableta ekstazija - ističe naš sagovornik

Omiljena u društvu

Živorad Igrutinović, direktor Gimnazije "Miloš Savković" u Aranđelovcu, potvrdio je naša saznanja o nesrećnom slučaju njegove učenice Sofije. Prema njegovim rečima, reč je o dobrom i primernom detetu i svi su u šoku zbog okolnosti pod kojim je stradala. - Nije na meni na komentarišem uzrok i detalje smrti. Dok ne vidim zvanične izveštaje, zaista o tome neću govoriti javno. Svakako ovo je za nas jedna strašna vest, jeziva nesreća i svi smo potreseni zbog toga. Sofija je bila druga godina i zaista nije bilo problematično dete. Nije često izostajala, bila je dobar đak i znam je kao inteligentnu devojčicu koja je bila omiljena u društvu - ističe Igrutinović.

#Aranđelovac

#ekstazi

'