AKTUELNO

Od početka 2018. podneto 77 krivičnih prijava protiv 82 lica koja vrebaju decu i uznemiravaju žene na društvenim mrežama.

Među ovim ljudima ima opasnih opsesivnih progonitelja, kaže Vladimir Vujić iz MUP.

Srpska policija krivično goni 82 manijaka koji su na društvenim mrežama slali uznemirujuće i preteće poruke deci i ženama, kažu u Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a. Radi se o osobama za koje je procenjeno da bi svoje pretnje upućene preko telefona ili kompjutera vrlo lako mogle da ostvare i u realnom životu.

Prijavite policiji

Kako kažu u policiji, među njima ima i opasnih opsesivnih progonitelja, koji ne biraju način kako da stupe u kontakt sa žrtvom i naude joj. Inspektor u Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Vladimir Vujić ističe da se, u moru pretnji i uvreda koje se pojave na društvenim mrežama, procesuiraju samo one koje predstavljaju pretnju po bezbednost i život žrtve.

- Ove godine podneto je 77 prijava protiv 82 osobe koje su uznemiravale i progonile ženu i decu na društvenim mrežama. Bilo je slučajeva da je jedno delo organizovano pripremalo i učinilo više osoba, što predstavlja posebnu opasnost. Svi ovi ljudi terete se za krivično delo proganjanje, za koje je predviđena kazna zatvora do tri godine - kaže Vujić i objašnjava kako konkretno ovi manijaci progone svoje žrtve preko poruka i društvenih mreža.

- Radi se o veoma ozbiljnim pretnjama i uznemiravanju za koje je procenjeno da bi sa interneta moglo da se prenese i u stvaran život. Prvu grupu predstavljaju opsesivni progonitelji koji po svaku cenu, ne birajući način, sredstva i vreme, pokušavaju da stupe u kontakt sa svojom žrtvom, uglavnom odraslom ženskom osobom. U drugu grupu spadaju pedofili koji na društvenim mrežama vrbuju decu, stupaju u kontakt sa njima, postavljaju im pitanja, traže od njih slike, i na kraju pokušavaju da organizuju susret sa njima. Takođe, u manju grupu obuhvaćenu krivičnim prijavama spada i vršnjačko nasilje, usmereno na pretnje i uvrede među tinejdžerima - dodaje Vujić.

On upozorava roditelje da proveravaju s kim im se deca dopisuju na društvenim mrežama, da obavezno sačuvaju svaku sumnjivu komunikaciju i predaju je policiji.

- Ukoliko roditelji vide neku sumnjivu konverzaciju na profilima svoje dece, neka naprave "skrinšot" i mi ćemo tačno videti sa kog naloga je poslata poruka. Policija će proceniti slučaj i, ako treba, momentalno reagovati - kaže Vujić.

Opasne pretnje

Policijski ekspert i član Međunarodnog borda direktora za borbu protiv narkomanije Marko Nicović objašnjava da se iza profila progonitelja uglavnom kriju osobe sa ozbiljnim psihičkim problemima.

- Oni koji vrbuju decu preko interneta uglavnom imaju izmenjenu svest i poremećene potrebe. Putem poruka na mrežama oni traže nage slike njihovog tela, delove odeće, ucenjuju ih i teraju na susret ili video-pozive, aludirajući na seksualne fantazije. Sve zbog potrebe da zadovolje svoju bolesnu psihu. I mnoga deca nisu ni svesna koliko je to opasno, pa često prećute ovakve stvari, što je pogrešno. Neki čak i ispune šta se od njih traži misleći da će se tako otarasiti manijaka. S druge strane, žene su uglavnom na meti bivših partnera ili osoba čije su udvaranje odbile. Ti progonitelji vrlo lako svoje pretnje sa društvenih mreža sprovode u realnosti i zato savetujem žene koje se suoče sa ovakvim problemom da ga nipošto ne prećutkuju - objašnjava Nicović.

#Policija

'