AKTUELNO

Slučaj Jelene Marjanović, Barbare Vitez i "Zakintos" i dalje su nerešeni, puni misterija i nelogičnosti, kažu gosti Novog jutra.

Ubistvo pevačice Jelene Marjanović i dalje je misterija, mnoge priče i spekulacije već dve godine pune stupce štampanih medija i portala. Poslednja vest o ovom slučaju je da navodno pronađen DNK koji bi možda pomogao u rešavanju ovog slučaj. Slučaj “Zakintos” i nestanak devojčice Barbare Vitez takođe već dve godine ne dobijaju svoj epilog.

Foto: Printscreen Facebook

Nebojša Milosavljević savetnik za istrage za Novo jutro kaže da, što se tiče ubistva Jelene Marjanović, pravih dokaza još uvek nema, jer da je postojao bar jedan relevantan dokaz osumnjičeni Zoran Marjanović, suprug ubijene pevačice, ne bi se branio sa slobode. Milosavljević se pre svega pita zbog čega dve institucije, Vanraspravno veće okružnog suda i Apelacioni sud, imaju različite stavove.

Foto: Portal Republika

- Postoje brojni dokazi koje je odbrana predložila, a nisu izvedeni. Tužilac ih ne izvodi, već Apelacioni sud kroz žalbu branioca nalaže tužiocu da određene istražne radnje izvede. To nije uobičajno. Zašto se nije alarmirao republički tužilac takođe - pita se Milosavljević, dodajući da teško ubistvo ne može da zastari.

- Obično se u javnosti stvara da se u istrazi utvrđuje Zorana Marjanovića, to nije tačno. Ovde se utvrđuje da li je sumnja opravdana - objašnjava Milosavljević.

Stevan Đokić savetnik za bezbednost u slučaju Barbare Vitez, devojčice koja je misteriozno nestala i za koju se verovalo da se utopila u Tisi, za Novo jutro kaže je ovaj slučaj i dalje velika misterija.

- Njeno telo nije do sada pronađeno. Još uvek sarađujemo sa policijom, koja nam dosta pomaže. Svakao imamo indicija da je pronađemo - kaže Đokić ističući da je problem da roditelji od tužioca nikada nisu imali povratnu informaciju u vidu papira ili bilo kakvog razgovora.

Foto: Printscreen

- Nemamo ni preciznu inforamciju šta se tačno desilo te večeri. Tužilaštvo u Subotici ni jednom primilo roditelje na razgovor, policija u Senti kaže da oni nju i dalje traže. Mi nismo imali uvid u spise predmeta i radimo samo po informacijama koje dobijamo. Mi smo i podgli sajta Barbaravitez.com - kaže Đokić.

Advokat Zora Dobričanin smatra da “ne postoji savršen zločin, već loša istraga”. Što se slučaja “Zakintos” takođe je i dalje aktuelan kako u srpskim tako i stranim medijima. Sedmorica Srba u ovom slučaju su otužena su za učešće u prebijanju američkog turiste Bakari Hendersona na ostrvu Zakintos, od kojih je njih pet u pritvoru u Grčkoj, dok se dvojica brane sa slobode i nalaze se u Srbiji.

Dobričanin kaže da je se veliki pritisak stvara u stranim medijima.

- Stav obrane je da sačeka. Američki građani vrše pritisak preko američkih medija. CBS je objavio prilog da se u Amrici skuplja novac za taj slučaj i da je do sada sakupljeno 100 hiljada dolara. Predstavnici njihove ambasade su stalno sa njima u mestu gde se odigrava suđenje, vrši se veliki pritisak - kaže Dobričanin dodajući da je došlo do skretanje teme.

Foto: Printscreen Youtube

- Ono što je nekorektno, videla sam na grčkoj televiziji, snimak koji je seckan i montiran. Vi vidite trenutak kada Dušan Ranković udara šamar pokojnom Hendersonu, ali ne vidite trenutak kada se Henderson meša u priču između Dušana i Danice i koji Dušana hvata za rame i udra rukom od sebe u stomak. Od tog udarca Dušan narednih šest dana ima modircu - kaže advokat ističući da odbrana ima snimak gde se to vidi.

- Ono što se ne vidi da pokojni Henderson četiri puta započinje tuču. Prvo napolju, pa onda i unutra. Ono što smo mi izbrojali na kamerama je to da je on šest puta udario Dušana Rankovića i baš nekim profesionalnim bokserskim udarcima. O pokojniku sve najbolje, ali nemora uvek da bude kriv onaj ko je preživeo, ali ovde imate ozbiljan doprinos pokojnog Hendersona tuči - kaže Dobričanin, dodajući da je jedan od glavnih svedoka je policijski inspektor, čovek koji analizira dokaze koji inače nije svedok događaja.

Foto: Printscreen Youtube

- Pritisak je nenormalno veliki, oseća se u vazduhu. To kažu ljudi koji su tamo - završava Dobričanin.

Milosavljević kaže da je i istraga dosta površna što se tiče slučaja Marjanović.

- Ima dosta DNK tragova NN lica na garderobi, na patici i telu. Ti tragovi nisu poznati. Zašto ti mobilni telefoni nisu veštačeni - pita se Milosavljvić - zašto se ne utvrde tragovi DNK tih vlasnika telefona. Ubeđen sam da postoji neka sila koja stoji iza toga. U teoriji kriminalistici postoji samo nesavršena istraga. Brojna praksa ubistva Dade Vujasinović, novinara Pantića nemaju svoj epilog baš zbog toga što su ta ubistva planirana - dodaje Milosavljević, smatrajući da “Zakoni o krivičnom postupku 1987. godine i Zakon iz 2001. godine su imali bolja rešenje od novog koji se uvodi kod nas”.

- Kriminalističko - taktičko loše krenulo u svim ovim slučajevima. Problem je što iskusni policajci odlaze u penzije, a dolaze mladi koji nemaju iskustva. Ne može sve da se zasniva na DNK i veštačenje telefona - završava Dobričanin.

#Barbara Vitez

#Jelena Marjanović

#Jutarnji program

#Zakintos

'