AKTUELNO

Dugih 13 meseci iz pakla priuštila je 38-godišnja Splićanka sa zagrebačkom adresom svojoj dvojci sinova koji su u nastaloj nemoći hteli da zovu pomoć, ali ih je ona šamarima sprečila u tome.

Majku koja je odgojnim “tehnikama” pre dve godine preterala kad je dečacima bilo 10 i 12 godina, tužilaštvo je optužilo za dva krivična dela povrede dečjih prava, odnosno da je zlostavljala decu, zbog čega za nju traže 10 meseci zatvora.

Klečanje pred vratima

Dečaci su detaljno opisali torturu. Nakon preseljenja s majkom u drugi stan, u početku je bio mir, ali ubrzo je počela sa metodama koje su uključivale viku, šamaranje, kažnjavanje... Sve je kulminiralo jedno jutro kad su braća prespavala odlazak u školu nakon čega je majka načela temu o veronauci.

Naterala me je da se pomolim i prekrstim. Rekao sam joj da neću pa mi je rekla da skinem torbu i cipele i sednem u fotelju u hodniku. Zapretila je da će me voditi psihijatru da vide šta je sa mnom pa me udarila šakom u oko. Uhvatio sam je za ruke i branio se, na što mi je rekla da više nikad ne dižem ruku na nju. Pljunula me i nije mi dala da se obrišem. Rukama me gurnula u prsa pa sam udario glavom o lampu koja se razbila. Na kraju me izbacila iz stana u čarapama i naterala da klečim pred vratima u ulazu 15-ak minuta.

Onda je otvorila vrata i bacila mi knjigu iz veronauke terajući me da se molim glasno da me čuju svi susedi. Nisam hteo pa je jako zalupila vratima da su mi zapištale uši - opisao je jedan od dečaka ponašanje svoje majke koja se činjenicom da je sina izbacila iz stana pohvalila i prijateljici s kojom je razgovarala u tom trenutku preko mobilnog. A sinu je objasnila da ga je izbacila "da vidi kako je biti beskućnik".

- Isto veče rekla je da moram da se molim za pokajanje, a kako ni to nisam hteo, u papučama i pidžami opet me izbacila u haustor, gde sam bio pola sata na hladnoći. Mobilnim, koji sam sakrio kod sebe, nazvao sam oca koji nije mogao da dođe po mene. Hteo sam da zovemi Hrabri telefon, ali me mama udarila. Majka je znala da govori i ako dobijem ocenu manju od petice, da se ne vraćam kući. Ponavljala mi je često: Bićeš nepismen kao i otac. Smećar do kraja života. Ti si stoka, debela svinja. Nikad od tebe neće biti ništa. Bićeš neradnik kao i otac - dodao je jedan od dečaka. Tvrdio je da im je majka pretila premeštanjem u drugu školu jer nemaju prijatelje. Na roditeljske sastanke im je odlazila, ali ne i na informacije.

- Retko je kuvala, jednom u tri, četiri dana. Ljutila se kad bi meni i bratu došao prijatelj i prigovarala ako bi se zadržao duže od pola sata - posramljeno je zaključio jedan od dvojice školaraca koji su majku u 2016. godine prijavili Centru za socijalni rad. Njegov brat se poveri da mu je majka često govorila da je glup i da mu nije bilo sve jedno dok je gledao kako majka kažnjava brata jer nije hteo da se moli.

Majke je sve negirala, i priznala samo da se posvađala sa decom.

- Po meni je to bila tipična porodična svađa u kojoj sam u trenutku nemoći da smirim decu, jedno dete ošamarila, a drugo udarila rukom po guzici. I to je bilo jedini put kad sam ih udarila - branila se od optužbi majka.

Nasilje majke nad decom prijavio je i otac Centru za socijalni rad.

Pljuvala sinove

Deca su u tretmanu psihologa do daljnjeg, a roditeljima preti oduzimanje prava da žive s decom i odgajaju ih. Baka dečaka s majčine strane kazala je da nikada nije videla svoju ćerku da zlostavlja unuke, jedino priznaje da je bila stroga prema njima i branila im neke stvari.

Znala bi ih maltretirati preko telefona kad bi deca bila kod nas. Terala ih je na vaterpolo iako to njima nije odgovaralo, niti je za time bilo potrebe jer su svakako bila na moru. U poslednje vreme sam primetila da su deca, ako je mama bila prisutna, izbegavala razgovore s nama, pa bi mi tako znali reći: Bako, ovaj razgovor se nije dogodio. Na deci nisam primetila tragove nasilja.

Žalili su se oni na majku. Jedan unuk mi se žalio da ga mama vređa da je debeo, a drugi da ga je udarila i izbacila ispred stana u čarapicama i da ga je terala da moli ispred vrata. Moja kći i zet su neradnici koji su u dugovima - tvrdila je majka osumnjičene.

Pročitajte još: Tragedija kod Niša: Čovek u šumi isekao drvo koje mu je palo na glavu i usmrtilo ga

#Fizičko zlostavljanje

#Hrvatska

'