AKTUELNO

U Kotoru je devojci određen pritvor od 30 dana.

Sudija za istragu kotorskog Osnovnog suda odredio je pritvor do 30 dana Beograđanki Sari Vidak (20) zbog fizičkog napada na sudiju Suda za prekršaje u Kotoru.

Okrivljena je saslušana u prisustvu branioca i određen joj je pritvor zbog opasnosti od bekstva, javili su crnogorski mediji.

Sara Vidak je upućena u spuški istražni zatvor i terete je za krivično delo napad na službeno lice, za šta je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina. Majka okrivljene tvrdi da je njena ćerka žrtva sudije.

Crnogorski mediji javili su da je u ponedeljak sudija kotorskog Suda za prekršaje Jelena Stanišić napadnuta za vreme obavljanja dužnosti.

Kako su naveli, incident se dogodio nakon što je privela kraju prekršajni postupak protiv Stevana Prpe. Navodno nezadovoljna zbog donete odluke nju je najpre verbalno, a zatim i fizički napala devojka osuđenog mladića.

Iz Uprave policije su saopštili da je policija odmah reagovala po prijavi događaja i da je osumnjičena uhapšena.

- Kotorska policija je uhapsila S.V. (20) iz Beograda, zbog sumnje da je počinila krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. S. V. je, kako se sumnja, fizički napala sutkinju J.S. u prostorijama suda. Sutkinja je o događaju obavijestila OB Kotor nakon čega je policija odmah uhapsila S.V.

- S.V. je potom zadržana u policijskim prostorijama OB Kotor, nakon čega je, uz krivičnu prijavu, privedena državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, zbog osnovane sumnje da je počinila navedeno krivično delo - navedeno je u saopštenju uprave policije.

Međutim, Olivera Vidak Kovačević, majka okrivljene Sare, navela je za portal In4s da je zgrožena ponašanjem sudije Stanišić koja, po njenim rečima, "maltretira njenu kćerku", a kao jedan od razloga zašto se Stanišićeva tako ponaša Olivera smatra da je srpski pasoš njene kćerke.

Sara Vidak je u kotorski sud za prekršaje došla zbog saobraćajnog prekršaja koji je počino njen mladić, Stevan Prpa. Po tvrdnjama Olivere, nakon dolaska u sud, sudija Stanišić je od početka bila neljubazna, a u jednom trenutku je Saru uhvatila za ruku želeći da je izbaci iz kancelarije.

SUDIJA PRVA NAPALA DEVOJKU?

Ona je dodala da su nakon pitanja - kome da se žale na netačno utvrđene čunjenice u rešenju suda, doživeli brutalno maltretiranje.

- Od žrtve postali smo dželati, a nikakvih dokaza nema, ima samo reč Jelene Stanišić. Inače ovaj sudija je vrlo problematičan i na njeno ponašanje, po mom saznanju, bilo je dosta prigovora. Moja Sara prvi put u životu ima dodir i sa policijom i sa sudstvom, a sad mora da ide u Ziks jer je, po lažnim navodima, izvršila napad na službeno lice, iako je sudija iz sudnice došla u hodnik i uhvatila moju kćerku za ruku. Nije moja kćerka ulazila u sudnicu niti je fizički nasrnula na sudiju, već je bilo obrnuto - tvrdi Olivera.

Ona ocenjuje da je određivanje pritvora vrhunac maltretiranja i iživljavanja nad njenom kćerkom, ali pravda nije važna, jer se moraju slušati predsednica VS i ministar pravde.

- Žalosno je da se institucije ovako ponašaju, i odgovorno tvrdim, a obišla sam puno zemalja, da nisam čula da postoji ovakvo ponašanje, a ne da se u stvarnosti to dešava. Možda je krivica moje kćerke to što ima srpsko državljanstvo - zaključila je Olivera.

NEDOPUSTIVO PONAŠANJE TUŽILAŠTVA U KOTORU

Srđan Lješković, advokat Sare Vidak, ocenio je da je nedopustivo ponašanje tužilaštva u Kotoru, kako prema okrivljenoj, tako i prema advokatima odbrane.

- Podnećemo krivičnu prijavu protiv sudije zbog lažnog prijavljivanja i davanja lažnog iskaza pred Osnovnim državnim tužilaštvom Kotor. Nadam se da iza ovakvog ekstremnog ponašanja sudije za prekršaje i tužilaštva Kotor ne stoji politika da se prema mom klijentu ovako odnose samo zato jer je državljanka države Srbije.

- Javnim putem pozivam Vrhovnog državnog tužioca da spreči ovo i ovakvo iživljavanje, da pokrene postupak protiv tužioca Ljiljane Milić i da uputi da se većina osnovnih državnih tužilaca ponašaju u skladu sa zakonom prema okrivljenim i njihovim braniocima - rekao je Lješković.

Advokati odbrane pozvali su nadležne da javno objave snimak iz hodnika Suda za prekršaje, kojim će se utvrditi ko govori istinu, prenose mediji.

#Crna Gora

#Hapšenje

'