AKTUELNO

O paklenih pet sekundi u kojima se ubica premišljao da li da puca i u Mišinog sina, jedinog svedoka zločina, Petar Ognjanović je dao izjavu u policiji.

Ubica advokata Dragoslava – Miše Ognjanovića držao je i njegovog sina Petra na nišanu pet sekundi, i to u momentima kada je Petar svog već mrtvog oca držao u naručju. U šestoj sekundi je spustio pištolj, okrenuo se i pobegao.

O paklenih pet sekundi u kojima se ubica premišljao da li da puca i u Mišinog sina, jedinog svedoka zločina, Petar Ognjanović je dao izjavu u policiji.

- Otac i ja smo izašli iz automobila i krenuli ka zgradi kada nam je ubica prišao. Iznenada je pucao u mog oca. Nisam ni osetio da je jedan metak i mene pogodio u šaku. Moj otac je pao, ali je još bio živ kada se ubica okrenuo i otišao. Ja sam se sagnuo do oca i podigao ga uspravno. Bio je živ, vikao sam: ‘Tata, tata’. Ubica je već bio otrčao od nas, ali se verovatno tada okrenuo i pogledao nas. Video je da je moj otac još živ i onda se vratio. Da nastavi… Pucao je u mog oca ponovo, i to dok sam ga držao podignutog u naručju. Ne znam koliko hitaca je ispalio. Pet, verovatno. Osetio sam kako se telo mog oca trza. Onda je ubica okrenuo pištolj ka meni. Držao ga je uperenog u moju glavu. Pet paklenih sekundi. Pet sekundi očaja. Bio sam siguran da će pucati, da će ubiti i mene. Gledali smo se u oči, a onda je spustio ruku u kojoj je držao pištolj, okrenuo se i otrčao - ispričao je Petar policajcima koji rade na istrazi ubistva njegovog oca, čuvenog beogradskog advokata.

Foto: e-stock/Jovan Jovanovic

Istraga zločina nad advokatom koji je 28. jula ubijen ispred zgrade u Ulici antifašističke borbe na Novom Beogradu i dalje se kreće u dva pravca, a oba su vezana za Ognjanovićevog najvažnijeg klijenta Luku Bojovića, koji od 2012. godine u španskoj Valensiji izdržava kaznu od 18 godina zatvora. Ognjanović duže od decenije zastupa Bojovića u svim postupcima koji su vođeni protiv njega u zemlji i inostranstvu.

Jedan pravac istrage usmeren je ka krvnoj osveti, koju Luka i njegov klan od 2009. godine vode sa crnogorskim porodicama Danilović i Šaranović, a drugi ka Lukinoj povezanosti sa škaljarskim klanom i njihovom ratu sa suprotstavljenom kavačkom ekipom. U oba pravca istrage, prema ekskluzivnim saznanjima „Ekspresa“, pojavili su se novi detalji koji su od velikog značaja za rasvetljavanje surovog zločina.

Zla sudbina

Proverene informacije do kojih je došla policija ukazuju na to da se posle ubistva Slobodana Šaranovića na nastavak krvne osvete usmerene ka Bojovićevom klanu zakleo jedan od velikih crnogorskih bosova.

Foto: Tanjug

- U pitanju je osoba koja je nosila kovčeg Slobodana Šaranovića i koja je na sahrani obećala da će nastaviti krvnu osvetu. Taj muškarac je odavno blizak sa ubijenom braćom Slobodanom i Branislavom Šaranovićem, zemljaci su, dalji rođaci, i sva trojica su bili bliski s vođama klana ‘Amerika’, s kojima su poslovali. On je kovčeg sa Slobodanovim telom spustio u grobnicu u kojoj je sahranjen i njegov brat Branislav, za koga se takođe veruje da je ubijen u ratu s Bojovićevim klanom. Nakon što je grobnica zakopana, prekrstio se nad Slobodanovom i Branislavljevom slikom i zakleo da će ih osvetiti. Jedan od pravaca istrage je upravo njegovo zaklinjanje na nastavak krvne osvete. Taj pravac se sada ispituje jer je moguće da je advokat Ognjanović upravo ubijen zbog toga. Ubijeni Ognjanović je bio toliko blizak s Bojovićem i njegovim najbližim saradnicima da je smatran delom njihove porodice, zbog čega se ne isključuje mogućnost da je stradao zbog krvne osvete - kaže za izvor uključen u rad na rasvetljavanju zločina.

Profesionalac iz regiona

Policija još nije utvrdila da li iza ubistva advokata Ognjanovića stoje Šaranovićevi saradnici ili kavački klan, s kojim Luka Bojović ratuje kao saradnik suparnika iz škaljarskog klana. Ispituje se i mogućnost da je ubistvo posledica sukoba unutar Bojovićevog klana, kao i da iza toga stoji novi rat sa starim beogradskim klanom za tržište narkotika u Srbiji.

Policija je, međutim, sigurna jedino u to da je ubistvo beogradskog advokata izvršio profesionalac kome je izvršenje ovog zločina plaćeno.

U oba rata koji Bojovićev klan vodi, za ubistva su angažovani profesionalci, oni kojima takav zločin nije prvi. U većini slučajeva su za ubistva angažovani plaćenici iz regiona. Tako da pretpostavljamo da ubica nije iz Srbije, već iz neke od zemalja u okruženju, kao i da mu je plaćeno za zločin izvršen u Beogradu“, kaže sagovornik.

Foto: e-stock Katarina Mihajlović

Ono što ni policiji, a ni Petru Ognjanoviću nije jasno jeste zašto ga je ubica držao na nišanu, a potom odlučio da ga poštedi.

„Petar je jedini svedok ubistva, ali on nije mogao da prepozna zločinca. Ubica ga je držao na nišanu, i u tih nekoliko sekundi je sigurno razmišljao da li da povuče oroz. Zašto je ostavio Petra živog, za sada nije poznato, ali da je bilo drugačije, to bi značilo da više niko nije siguran u tim ratovima, ni deca, ni žene. Da je pucao u Petra, krvi bi bilo na sve strane, zato je verovatno i prelomio da spusti pištolj i pobegne“, kaže sagovornik.

#Dragoslav Ognjanović

'