AKTUELNO

Kako ističu iz Kancelarije za KiM očigledno je da se radi o nastavku organizovanog razbojništva, koje ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanoništva.

Noćas su u selu Rabovce nepoznate osobe kamenovale zgradu izdvojenog odeljenja Osnovne škole "Braća Aksić" iz Lipljana, koje pohađaju srpska deca, pri čemu su razbijena četiri prozora.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i poziva bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi počinioce koji su kamenovali školu, jer je to jedini način da se nasilje i razbojništvo zaustave.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Očigledno je da se radi o nastavku organizovanog razbojništva, koje ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanoništva na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju za medije Kancelarije za KiM.

- I dok predsednik i Vlada Srbije ulažu maksimalne napore da u se našoj južnoj pokrajini stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, napadi na Srbe, na njihovu imovinu, crkve, zdravstvene i obrazovne ustanove su gotovo svakodnevni - konstatuju u Kancelariji.

Podsećaju da je u istoj školi u ovom periodu prošle godine podmetnut požar, da je u požaru izgorela jedna učionica, a da počinioci do danas nisu pronađeni.

- Sve to izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji - navode u Kancelariji.

Poručuju, međutim, da će Vlada Srbije istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, ali i da će isto tako istarajati u nameri da zašti svoje sunarodnike i njihovu imovinu, pogotovo kada se radi o objektima koji su namenjeni deci.

Gradonačelnik Gračanice: Kamenovanje škole je poražavajuće

Kamenovanje škole u selu Rabovce je poražavajuće, izjavio je danas gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, koji se nada da će počinioci tog dela biti pronađeni.

- Svi smo mislili da će ovakvih scena biti sve manje u budućnosti, međutim ove scene se ipak ponavljaju - rekao je on i podsetio da se pre samo mesec i po dana dogodio sličan incident u Suvom Dolu.

Popović je nakon kamenovanja zgrade naveo da tu školu pohađaju i Srbi i Albanci, ali da je kamenovan samo deo škole u koji idu srpska deca.

Foto: Printscreen Youtube

- Nama Srbima ovo šalje jedan signal koji je usko vezan sa opstankom. Svi znaju šta znači opstanak našeg obrazovnog sistema na Kosovu i koliko se mi borimo i zalažemo da očuvamo naš obrazovni sistem, a ovakve scene nas jednostavno vraćaju u prošlost - rekao je on.

Policija treba bolje i efikasnije da radi svoj posao, poručio je gradonačelnik, koji se nada će počinioci, kao što je bilo i u slučaju u Suvom Dolu, biti pronađeni i da će se ubuduće raditi preventivno kako se ovakve stvari ne bi dešavale. Jedna od zaposlenih u školi u Rabovcu kaže da je nakon kamenovanja policija obavila uviđaj i dodala da je ta škola do sada napadnuta pet, šest, a možda i više puta.

Porčitajte još: OPLJAČKANA CRKVA NA KOSOVU: Pričinjena velika materijalna šteta, meštani uznemireni

#Kosovo

#škola

'