AKTUELNO

Prema drugom detalju iz optužnice, jakna optuženog je spaljena, verovatno kako bi se prikrili tragovi.

Krv brutalno ubijene pevačice Jelene Marjanović koja je nađena na sedištu porodičnog automobila biće krunski dokaz u medijski najpraćenijem slučaju u Srbiji ukoliko se dokaže da su tragovi nastali neposredno posle zločina.

Novi detalji iz optužnice protiv Zorana Marjanovića, koje su mediji dobili, potvrđuju da je Jelenina krv definitivno nađena u automobilu, ali još nije rešena enigma kada i kako je dospela na sedište porodičnog „mercedesa“.

Foto: Printscreen Facebook

Drugi detalj iz optužnice otkriva da je jakna optuženog Zorana zapaljena, što ukazuje na to da su na taj način, najverovatnije, uništeni tragovi krvi.

- Krv je vrlo specifična. Samo jedna kap krvi dovoljna je da se dokaže najbrutalniji zločin i otkrije najsuroviji ubica. Međutim, otkrivanje zločina isključivo na osnovu tragova krvi nije nimalo lak zadatak. Kriminalistički tehničari na mestu zločina prvo moraju da se uvere da li je neka mrlja zaista krv. Postoje specifični testovi, koji uz upotrebu dve tečnosti, bez ikakvog dodatnog alata, za nekoliko minuta pokazuju da li je neka materija krv. Ukoliko je na sedištu porodičnog automobila nađena Jelenina krv, neophodno je utvrditi da li je mrlja nastala neposredno posle ubistva ili ranije - kaže sagovornik blizak istrazi i dodaje da će biti neophodne dopunske istražne radnje ukoliko ta enigma nije odmah rešena.

- Ukoliko su tragovi u porodičnom „mercedesu“ nastali neposredno posle zločina, to će biti dovoljno čvrst dokaz zbog kojeg će udovac otići na robiju. Međutim, ukoliko su mrlje od krvi mnogo starije, taj dokaz će odmah pasti u vodu! Moguće je, recimo, da je to Jelenina krv iz nosa! DNK analizom se može sa sigurnošću utvrditi koliko su tragovi krvi stari i kako su nastali. U ovom slučaju su mnoge stvari ostale enigma. Ukoliko ove provere nisu urađene odmah posle ubistva, biće neophodne dopunske istražne radnje da to konačno razjasne - navodi sagovornik.

Advokat Dragomir Mrdalj kaže da će tužilaštvo teško dokazati krivično delo koje je optuženom Marjanoviću stavljeno na teret, po onome što je do sada poznato.

Foto: Pink.rs/Printscreen Facebook

- U samoj optužnici ima mnogo pretpostavki, a sud ne može da osudi nikoga na osnovu pretpostavki, već isključivo na osnovu utvrđenih činjenica i čvrstih dokaza. Smatram da su uticaj na tužilaštvo u nekoj meri u konkretnom slučaju imali i mediji, što ne sme da se dešava. Sad ostaje na sudu da proceni osnovanost tužbenih navoda i da na kraju donese odluku koja se zasniva samo na utvrđenim činjenicama, a nikako na osnovu pretpostavki - kaže advokat Dragomir Mrdalj.

Advokat Vilijam Paspalovski ističe da ovako teško krivično delo ne zastareva i da odluku treba doneti isključivo na čvrstim dokazima.

- U ovom slučaju ima mnogo pretpostavki, dok dokaza, izgleda, nema! Čitali smo i slušali o svim mogućim verzijama ubistva. Pitanje je da li osim brojnih pretpostavki uopšte ima čvrstih dokaza i koliko ih je, jer od pravih i ozbiljnih dokaza zavisi da li će slučaj biti rešen - objašnjava advokat Vilijam Paspalovski.

Pročitajte još: Advokati Zorana Marjanovića za Novo jutro otkrivaju nove detalje slučaja (VIDEO)

#Jelena Marjanović

#Ubistvo

#Zoran Marjanović

#optužnica

'