AKTUELNO

Veštak je utvrdio da Zoran Marjanović ne pati ni od kakve duševne bolesti, da je reč o osobi izražene inteligencije, koja je svesna svojih postupaka. Ako bude osuđen za Jelenino ubistvo, Zoran neće moći da se "vadi" na ludilo.

Zoran Marjanović (39), osumnjičen da je ubio suprugu Jelenu (33) 2. aprila na nasipu u Borči, potpuno je psihički zdrav i uračunljiv. To su konačni rezultati neuropsihijatrijskog veštačenja, koje je uradio doktor Branko Mandić iz bolnice Okružnog zatvora u Beogradu.

To znači i da Zoran neće moći da se "vadi" na neko ludilo ukoliko bude osuđen za ubistvo supruge, pa mu preti čak 40 godina robije.

Foto: Printscreen Facebook

Miran i staložen

Kako nezvanično saznaju mediji, doktor Mandić je posle višečasovnih razgovora sa Marjanovićem došao do zaključka da se radi o osobi koja ne pati ni od kakvih psihičkih problema ili duševne bolesti, koja je u potpunosti svesna svega što se desilo. Procenio je, takođe, i da je Zoran inteligentan i uračunljiv, sposoban za eventualno suđenje.

- Veštak je detaljno razgovarao sa osumnjičenim o njegovom detinjstvu, odnosima u porodici i posebno o odnosu sa pokojnom suprugom. Marjanović je, po ko zna koji put, govorio da je sa Jelenom bio veoma blizak i da ju je mnogo voleo. Da su se, kao i svi parovi, s vremena na vreme svađali, ali da nikada nije pomislio da je ubije - otkriva naš sagovornik upoznat sa slučajem.

Prema njegovim rečima, veštak je svoje mišljenje izneo na osnovu Marjanovićevih reakcija, pokreta i mimike dok je odgovarao na postavljena pitanja, naročito ona koja se odnose na sam zločin i njegova saznanja o tome:

- S obzirom na njegov staložen ton i način na koji je pričao, nesumnjivo je da se radi o čoveku izražene inteligencije kod koga nije konstatovana nikakva duševna bolest, poremećenost ili zaostali razvoj. Sasvim je sposoban da shvati značaj svog dela i upravlja svojim postupcima. Neuropsihijatrijski nalaz nije dokaz da li je kriv ili ne, već samo da li je Marjanović svestan realnosti.

Ovo veštačenje je već dostavljeno Višem tužilaštvu u Beogradu, koje je od 15. septembra prošle godine pokrenulo istragu protiv Marjanovića.

Tužilaštvo se nije oglasilo o tome da li će prihvatiti do sada jedini predlog odbrane da se kao svedok sasluša Milica Marjanović, supruga Zoranovog brata Miloša. Svi svedoci tužilaštva su saslušani još u oktobru i novembru, pa je očekivano da se uskoro donese odluka o eventualnom podizanju optužnice. Krajnji rok za to ističe 15. marta.

Foto: Pink.rs

Dok Marjanovićevi branioci tvrde da tužilaštvo do sada nije izvelo nijedan dokaz kojim se potvrđuje njegova krivica, nije nemoguće da do kraja istrage ipak "ispliva" neki kapitalni dokaz, neophodan za optužbu. Prema nezvaničnim saznanjima, za sada Zorana tereti blato sa pantalona, za koje je utvrđeno da je istog porekla kao i blato na mestu ubistva, kao i Zoranov DNK trag nađen na blatu na Jeleninoj glavi.

Nijedan svedok koji je saslušan nije imao neposredna saznanja o samom zločinu.

Najinteresantnije od svega je da do danas nije pronađeno ni oruđe kojim je Jelena usmrćena sa devet udaraca po glavi. Prema nalogu za sprovođenje istrage, ovaj misteriozni zločin, o kom već 21 mesec priča cela Srbija, desio se 2. aprila 2016. godine, između 16.49 i 17.30 sati, dok je Jelena džogirala nasipom u Borči. Zvaničnom istragom je utvrđeno da je pevačica "Granda" prve udarce zadobila pored obližnjeg kanala, u koji je potom bačena i dokrajčena.

#Jelena Marjanović

#Ubistvo

#Zoran Marjanović

'