AKTUELNO

U tučama i neredima tokom derbija u Beogradu povređeno je 20 osoba, a navijači Partizana objavili su lične karte Hrvata koji su, kako tvde, plaćeni da dođu da napadnu Jug i "grobare".

Prof. dr Marija Đorić, stručnjak za nasilje ističe da treba napraviti razliku između navijača i huligana.

- Navijači su pasionirani ljubitelji kluba, a kada nasilje postane primarna kategorija i nešto oko čega će se zavrteti utakmica, govorimo o huliganizmu. U huliganskom svetu se sakralizuju neki simboli – zastava ili šal. Nepisano je pravilo da kada se otme navijačka zastava nekoj grupi, ona treba da se ugasi, zato se dosta navijači sukobljavaju oko zastave i njene odbrane. Ovde se susrećemo is a politizacijom huliganizma.Huligani se često koriste kao instrument politike, u ovom slučaju i u regionalnom smislu. Znamo da su navijači nekada u Hrvaskoj, BiH regrutovani za paravojne formacije, njima su podizani i spomenici – kaže Đorić za Pink.

Ona podseća da je potpuno legitimno da stranci dođu na utakmice, ali da problem nastaje kada oni postanu glavni izgrednici i prouzrokuju sukobe.

Foto: TV Pink

- Masovnost je ogroman problem na stadionima, jer i najmanja iskra može da izazove veliku vatru. Navijači su značajni politički faktor, setimo se da su Delije su dobile povelju za učestvovanje u petom oktobru – kaže Đorić.

Božidar Spasić bivši pripadnik DB-a ističe da je bilo mnogo propusta na utakmici ali i pre nje, jer su mnogi među huliganima već bili osuđivani za nasilje.

- Kako su ta petorica huligani uopšte ušli u našu zemlju? Đta je radila naša granična policija? Ministar će to lako da reši – kaže Spasić.

Kako je istakao, huligani su u kontaktu sa stranim službama ili kvazi aparatima unutar stranih država.

- Već smo pričali da će se pritisak na Srbiju lakše izvršiti iz zemalja regiona, nego ubacivanjem agenata CIA. Ono što je interesantno jeste da je dva pre utakmice prijavljena bomba u tržnom centru. Samim tim činom kao da je neko testirao naše reakcije i poručio “evo šta možemo da vam uradimo”. Nekoliko sati pre utakmice baš kod kik-boksera pronađena je određena količina droge, a onda smo ih dobili na samom stadionu kako pale masu. Njihov je zadatak bio da izazovu haos i nije im važno da li će da robijaju jer su plaćenici – kaže Spasić.

On ističe da im je obećano da nemaju čega da se plaše.

- Oni su bez diskusije plaćenici hrvatske obaveštajne službe ili određeni krugovi unutar hrvatske službe, kojima je cilj da se u svet pošalje slike lomljenja i paljenja Beograda, dok se naš vredni predsednik bori po svetu da dovede bilo kog investitora. Pitanje je šta je moglo da bude, zato velike pohvale za akciju policije koja je reagovala. S druge strane, znali su da su tu, a ako ste znali, zašto ste ih pustili? – zapitao je Spasić.

Propust je, kako je ponovio, načinjen od njihovog ulaska u zemlju do samog derbija.

- Utakmicu ne treba da obezbeđuje samo policija, a tu je 800 redara koji ne prepoznaju da je tu pet do sedam stranaca, mada tvrdim da ih je tu bilo 50, koji je trebalo da se uključe kada se načini veća šteta. Ovo nije organizovala neka grupa sama za sebe, već iza njih stoji služba, da se ne zavaravamo – kaže Spasić.

Prof. dr Đorić ističe da je sem inostranog faktora, problem i unutar huliganskih i navijačkih grupa koje su sramota za navijačke klubove.

- Oni su preterano dobro organizovani pa je pitanje koji interes stoji iza njih? Pojedini u huliganskim grupama se bave unonim kriminalnim poslovima – narkotici, reketiranje, zloupotreba u političke svrhe. Zato treba napraviti promene - sačiniti registar izgrednika, koji će pred utakmice morati da se jave policijskim stanicama, da predaju svoje pasoše pred značajne utakmice, a mediji, čija je uloga jako značajna, treba da ignorišu nerede na stadionima, koliko god teško bilo, budući da se time obesmišljava i nasilje na stadionima. Huligani žive da bi bili viđeni i da bi se o njima pričalo. Oni prolaze kroz vid inicijacije - da bi neko postao član huliganske grupe mora da ima zabeležen napad na pripadnika policije. Zato bi bilo dobro poraditi na otklanjanju kriminalnih radnji unutar grupa – kaže Đorić.

Iza huliganizma, kako ističe, uvek stoji namera, a velika je odgovornost na organizatorima.

Foto: TV Pink

- Išla sam na utakmice, izvrtali su mi džepove na ulazu. A onda uđem na tribinu i vidim da neko do mene konzumira drogue, a nekoliko metara od mene se pale baklje – kaže Đorić.

Spasić podseća na antisrpsku histeriju u Hrvatskoj koja je dala rezultate na derbiju.

- Beograd je podeljen kao i na tribinama po navijačkim skupinama. Smatram da nam prestonica jeste bezbedna u statističkom pogledu, ali ako vidite stepen krivičnih dela, hvata vas jeza, zato molim za oprez – kaže Spasić.

Đorić ističe da su zakoni u Srbiji dobri, da je dosta preuzeto iz iskustva drugih država, ali da se zakoni ne primenjuju i da su prazno slovo na papiru.

#Božidar Spasić

#Hrvatska

#Marija Đorić

#Navijači

#Utakmica

'