AKTUELNO

Trojica osumnjičenih za ugrožavanje sigurnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića u slučaju "bentli" ostaju u pritvoru zbog postojanja osobitinih okolnosti da će boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke, odlučilo je pravosnažno danas Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu.

Tom odlukom veće je odbilo kao neosnovanu žalbu Višeg javnog tužilaštva koje se žalilo na rešenje o određivanju pritvora jer osumnjičenima pritvor nije određen i zbog razloga da će u kratkom vremenskom perioduponoviti krivično delo.

Sud je ocenio kao neosnovane žalbene navode tužilaštva imajući u vidu da je, kako se navodi u saopštenju Višeg suda, sudija za prethodni postupak pravilno postupio kada im je odredio pritvor do 30 dana zbog postojanja osobitinih okolnosti da će boravkom na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke.

Isto veće nije odlučilvalo o stvarnoj nadležnosti u ovom krivičnom postupku, imajući u vidu da je u ovoj fazi javni tužilaštvo organ koji rukovodi tužilačkoj istragom shodno Zakoniku o krivicnom postupku, dodaje se u saopštenju Višeg suda.

Sudija za prethodni postupak je prošle sedmice dostavio spise predmeta krivičnom vanpretresnom veću radi preispitivanja stvarne nadležnosti suda u ovom postupku, budući da je za krivično delo koje se osumnjičenima stavlja na teret zaprećana kazna zatvora do pet godina.

U ovom slučaju trojica osumnjičenih terete se za krivično delo ugrožavanje sigurnosti i to predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora do 10 godina spadaju u nadležnost osnovnih sudova, a dela preko 10 godina zatvora u nadležnost viših sudova, osim ako posebnim zakonima ili zakonskim odredbama nije drugačije određeno.

U ovom slučaju određen je pritvor do 30 dana zbog opasnosti da će uticati na svedoke Luki Raduloviću, Milošu T. i Stevan D.

Oni su uhapšeni 2. septembra, nedugo pošto su na kružnom toku oko 8:20 na Topčiderskoj zvezdi naleteli automobilom "bentli" Španskih registarskih oznaka na vozilo u kome se nalazio predsednik Srbije, a koje se kretalo u koloni.

Vozača bentlija Luku Radulovića inače traži austrijsko pravosuđe zbog pokušaja ubistva jednog Rumuna u diskoteci u Beču u martu ove godine.

Bentli inače pripada bivšem fudbalskom reprezentativcu Ivici Dragutinoviću.

#Hronika

'