AKTUELNO

Prethodnih dana na teritoriji Pančeva, Sremske Mitrovice i Šapca policija je identifikovala parcele sa ilegalnim zasadima duvana, površine od oko 17 hektara i protiv osam osoba podnela krivične prijave za nedozvoljenu proizvodnju, a protiv četiri prekršajne prijave.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je Vlada Republike Srbije formirala polovinom prošle godine Radnu grupu za borbu protiv krijumčarenja duvana, koju čine predstavnici Direkcije policije, Bezbednosno - informativne agencije, Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za duvan, podsetio je Rebić.

-Rezultati ove radne grupe svakako ne bi bili toliko dobri bez podrške Republičkog javnog tužilaštva, fitosanitarne inspekcije, Uprave za bilje i tržišne inspekcije. Zahvaljujući sinhronizovanim aktivnostima ovih državnih organa, 2016. godine smo zabeležili značajno povećanje i otkrili 311.000 švercovanih boksova cigareta u odnosu na 72.000 boksova u 2015. godini - rekao je Rebić u Jutarnjem programu TV Pink.

On je ocenio da su je ovo "imozantan rezultat" i da je to poruka svima koji ilegalno gaje duvan da takva  aktivnost u Srbiji ne može da prođe.

-Nelegalni zasadi duvana otkriveni su uz pomoć snimanja terena specijalnim kamerama sa satelita. U akciji je u saradnji sa fitosanitarnom inspekcijom uništeno oko 34 tone nelegalno zasađenog duvana - naglasio je Rebić.

Foto: TvPink Printscreen

Direktor policije je poručio da će sa aktivnostima na utvrđivanju nelegalnih zasada nastaviti i da će biti preduzete sve mere da se spreči dalja nelegalna proizvodnja duvana, kao i da se ilegalnim uzgajivačima posao ne može isplatiti, napominjući da se ovom akcijom vratilo oko 3 miliona evra u budžet.

Rebić je takođe govorio i o bezbednosti u sabraćaju kao i o vožnji pod dejstvom narkotika, rekavši da je otkrivanje vozača pod dejstvom narkotika teža i skuplja za razliku od onih koji voze pod dejstvom alkohola, kao i da se tokom trajanja festivala u našoj zemlji obavljaju ove provere.

Foto: TvPink Printscreen

#Policija

#Vladimir Rebić

#duvan

'