AKTUELNO

Ubica žene i četvorogodišnjeg deteta u Rakovici Marko Nikolić, nije dete viđao u "kontrolisanim uslovima" kako su juče izvestili mediji, jer je odluka o restrikitivnim uslovima viđanja iz 2013. izmenjena 2015. godine, od kada je otac dete viđao svake srede po sedam sati.

Odluka je izmenjena u skladu sa mišljenjem Centra za socijalni rad u Rakovici koji je zaključio da je u interesu deteta da ne viđa oca u tako restriktivnim uslovima,rekla je danas portparol tog suda Irina Kovačević.

Važeća privremena mera Drugog osnovnog suda u Beogradu od 22. juna 2015, koja je potvrđena rešenjem Višeg suda od 13. oktobra 2015, ne predviđa viđanje oca sa detetom u kontrolisanim uslovima,.

Privremenom merom iz 2015. promenjena je odluka Prvog osnovnog suda od 10. oktobra 2013. godine, kojom je bio određen model viđanja oca sa detetom u kontrolisanim uslovima, dodala je Kovačević.

Prema važećoj meri, koja je bila na snazi i juče, kada je Nikolić počinio monstruozan zločin, bio je određen model viđanja prema kojem svake srede od 8:30 preuzima dete iz obraništa "Kanarinac" i vraća ga istog dana u 15:30 u prostorije Centra za socijalni rad u Rakovici.

Pročitajte još: Pink.rs istražuje: Da li su UBISTVA U CENTRIMA ZA SOCIJALNI RAD MOGLA BITI SPREČENA? UVODE SE NOVE MERE

Upravo tu, ispred Centra pred povraćaj deteta, dogodio se zločin, oko 15:15 sati.

Portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu Ida Nikitović rekla je da sud donosi odluku o "održavanja ličnih odnosa roditelja sa detetom" na osnovu mišljenja Centra za socijalni rad odnosno nalaza i mišljenja veštaka, ako je ono određeno.

Što se tiče viđanja u kontrolisanim uslovima, Nikitović kaže da ih sud određuje, kada Centar proceni da postoji konflikt između roditelja ili se pak sumnja u podobnost drugog roditelja.

To, kako je navela znači, da se viđanje tog roditelja i deteta odvija u prisustvu stručnog radnika Centra za socijalni rad, kako bi se pratio odnos roditelja sa detetom.

#Dečak

#Otac

#Rakovica

'