AKTUELNO

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je pred međunarodnim, Euleksovim, sudskim većem počelo ponovno suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.

Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak odlukom Apelacionog suda u Prištini koji je poništio prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina.

Ponovno suđenje počelo je iznošenjem uvodnih reči tužioca i odbrane. Ivanovića je u sudnicu iz kućnog pritvora dovela Kosovska policija.

Ivanović je izjavio da se nada da će ponovljeni sudski postupak protiv njega biti pravedan, efikasan i da će dokazati da nije odgovoran za dela za koja je osumnjičen.

- Nadam se da će ovaj postupak biti brz, pravedan i efikasan. Vrlo je važno da kroz ovaj postupak dokažem da nemam ama baš nikakve veze sa događajem za koji sam osumnjičen, važno mi je da na taj način sperem ljagu sa svog imena i da se vratim normalnom životu - rekao je Ivanović.

- Nije lako posle tri godine, ali je u svakom slučaju i to je bolje rešenje nego da se razvlačim po sudovima i dokazujem nešto što je svakome jasno, kada kažem svakom mislim na svakog Albanca i Srbina koji na Kosovu i Metohiji živi ali i na strance koji su bili na Kosovu i bili u kontaktu sa mnom. Svakome od njih jasno je da ja ne mogu da imam bilo kakve veze sa tim - naglasio je Ivanović.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, više od osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana. Ivanović se nalazi u kućnom pritvoru u svom stanu u Kosovskoj Mitrovici.

#Kosovo

#Oliver Ivanović

#Suđenje

'