AKTUELNO

HIP Petrohemija saopštila je da je u reaktoru za proizvodnju polietilena niske gustine u fabrici PENG, došlo do rastakanja što je praćeno zvučnim efektom, da materijalne štete nema, a životna sredina nije ugrožena.

– Nešto je snažno puklo. Skočili smo iz kreveta i muž i ja i pogledali kroz prozor. Videli smo da gusti, crni dim kulja iz pravca fabrika. Bio je crn kao garež – kažu za portal Telegraf.rs očevici iz Pančeva, koji žive u naselju Strelište, odakle se dobro mogu videti i Azotara i Petrohemija.

Ekipe iz HIP Petrohemije su odmah izašle na teren.

– Ne brinite, nema nikakvih problema, sad su sve ekipe na terenu, utvrđuju šta se desilo, ali sigurni smo da je sve u redu – rečeno je iz centrale ove fabrike samo 20 minuta nakon eksplozije.

HIP Petrohemija saopštila je da je rano jutros, u reaktoru za proizvodnju polietilena niske gustine u fabrici PENG, došlo do rastakanja što je praćeno zvučnim efektom, materijalne štete nema, a životna i radna sredina nije ugrožena.

Do incidenta je došlo jutros 6.31, zaposleni u HIP Petrohemija su reagovali pravovremeno i u skladu sa procedurama i uputstvima, a sve nadležne institucije su blagovremeno obaveštene.

Proizvodnja u HIP-Petrohemiji se obavlja stabilno i ostali proizvodni pogoni rade po ustaljenom režimu, a tokom vikenda se očekuje normalizacija proizvodnje u fabrici PENG.

- U odnosu na broj dekompozicija u ostalim pogonima u svetu broj dekompozicija u fabrici PENG u HIP-Petrohemija je izuzetno mali i u proseku iznosi jedna godišnje, što je rezultat istraživanja procesa polimerizacije etilena, iz kojih su kasnije proizašle brojne inovacije i poboljšanja procesa - navodi se u saopštenju.

#Eksplozija

#Pančevo

'