AKTUELNO

Stručnjaci kažu da je jako teško reći šta je Dejana Krstičića (35) navelo da nožem izbode svoje blizance Nemanju i Danila stare svega 40 dana, te da je moguće da je to uradio u afektu, ali i da na taj način pokušava da dođe do alibija za zločin koji je počinio.

Šta može da navede oca da ubije svoje dete i može li zaista da zaboravi da je to učinio? Da li je nešto moglo da ukaže da će se zločin dogoditi? Svirepo ubistvo u Štrpcu pokrenula je sva ova pitanja.

- Teško je izvesti zaključak iz ovako skrominih podataka. Važno je znati šta je prethodilo toj situaciji, da li je ta osoba bila sklona nekom ekstremnom ispoljavanju besa, da li je ono bilo samo verbalno ili i fizičko, kao i da li se ovog puta desilo nešto što je dodatno pogoršalo stanje ove osobe – objasnio je za Pink.rs psiholog Zoran Mušterović.

Kako je ocenio, ne može se u ovom trenutku sa pouzdanošću reći da li je ovo jedan manipulativni čin i da li se seća zločina ili ne.

Mušterović je ukazao i na mogućnost da je Dejan, kada se vratio u normalu potisnuo sve što se dogodilo jer mu je delovalo toliko neprimereno da je uopšte mogao tako nešto da uradi.

Foto: Printscreen Facebook

- Može se desiti da je znao šta radi, ali ne znači da je u potpunosti bio priseban i da sada na taj način manipuliše. Ovakvoj situaciji uvek prethodi neka vrsta najave. Postoje paranoidne tačke, osoba pokazuje neprijateljstvo prema sredini, veliko podozrenje i intenzivno osećanje ugroženosti – istakao je Mušterović.

Prema njegovim rečima, u toj sredini lako je osećati se ugroženo kada se govori o nacionalnosti. Međutim, drugo je kada je ta ugroženost realna, a drugo kada se ništa konkretno nije dogodilo, a ona se širi i na članove porodice.

Onda su to pouzdani znaci nekog psihopatološkog fenomena. Reč je o jednom osećanju ugroženosti koje nije. Mnogi ljudi nikada ne ispoljavaju agresivnost u bilo kojoj socijalnoj sredini, samo u intimnim, prisnijim odnosima, svuda se socijalno prihvatljivo ponašaju: na poslu, sa komšijama... osim u odnosu sa ženom, istakao je Mušterović.

Govoreći o znacima koji bi mogli da ukažu na postojanje problema u porodici koja je nedavno dobila novog člana, on je rekao da treba reagovati ako se primete prejaka neubičajena reagovanja kod muškarca – nametljivost ili agesivnost, neprijateljstvo, ali i verbalni izlivi besa.

Veoma retko se dešava da se dogodi ovako nešto i da je to prvi put, rekao je Mušterović.

Psiholog Nikola Petrović kaže da je tehnički moguće da u stanju afekta neko počini zločin.

- Opet pitanje je da li je to samo alibi – dodao je Petrović, komentarišiću navode da je Dejan u policiji pitao kako su mu deca i da je rekao da mu je pao mrak na oči.

Načelnica Službe za urgentnu psihijatriju Klinike "Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić smatra da je moguće da se Krstičić ne seća da je nožem izbo svoju decu, ali da to ne znači da se ne seća samog događaja.

- Verovatno je reč o psihotičnoj osobi, koja je potpuno odvojena od realnosti. Koji čovek može da ubije svoje dete? – kazala je Ivana Stanišić Karličić.

Prema njenim rečima, moguće je da je reč o čoveku koji ima halucinacije i sumanute ideje. U nekim slučajevima moguća su i altruistička ubistva, kada ubica veruje da na taj način spašava porodicu.

-Ne čine svi psihijatrijski pacijenti ubistva - istakla je Stanišić Karličić, ukazavši da su istraživanja u zatvorima u Americi pokazala da većinu ubistava počine psihički zdrave osobe.

- Svaka drastična promena ponašanja, razmišljanja i raspoloženja je signal da treba potražiti pomoć, ako ne psihijatra onda bar kod izabranog lekara - navela je doktorka i dodala da se vremenom, ukoliko se ne otpočne lečenje, javljaju se halucinacije i sumanuto ponašanje.

Nezapamćen zločin u Štrpcu, nije usamljen slučaj. Pre samo nekoliko dana, Milomir S. iz Beograda je u porodičnoj kući na Ubu, u naletu besa, svoju 15 dana staru bebu bacio na pod. Lekari se i dalje bore za njen život.

S. M.

#Bebe

#Otac

#Psihijatar

#Smrt

#Ubistvo

'