AKTUELNO

Pored zabrane saobraćajne policije, prevoznik je odvezao decu na ekskurziju. O slučaju je obaveštena Policijska uprava u Subotici, gde je su autobusi i vozači upućeni na kontrolni tehnički pregled.

U subotu oko sedam sati, direktor 'Zrenjaninske gimnazije', Milan Radaković, telefonom je obavestio dežurnu službu zrenjaninske policije da su dva autobusa prevoznika 'Norma' postavljena na platou ispred Kulturnog centra i da tim vozilima učenici i profesori treba da putuju na ekskurziju u Suboticu.

Policijska patrola odmah je izašla na lice mesta, iako organizatori ekskurzije nisu u skladu sa Pravilnikom o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece, prijavili ekskurziju Policijskoj upravi, najkasnije 48 časova pre polaska na putovanje.

Patrola saobraćajne policije utvrdila je da nijedan od dva vozača nije posedovao kvalifikacionu karticu vozača za obavljanje poslova profesionalnog vozača, dok jedan vozač, pored toga, nije posedovao ni važeći ugovor o radu. Zbog tih propusta, policajci su zabranili vozačima da krenu na put i prevoze decu.

Međutim i pored zabrane saobraćajne policije, prevoznik je odvezao decu na ekskurziju. O slučaju je obaveštena Policijska uprava u Subotici, gde je su autobusi i vozači upućeni na kontrolni tehnički pregled.

Na liniji tehničkog pregleda za jedan autobus utvrđeno je 13 neispravnosti, uključujući neispravnost sigurnosnih pojaseva, kočnica, svetlosno-signalnih uređaja, pneumatika i uređaja za prenos snage. Za drugi autobus, utvrđeno je 7 neispravnosti, uključujući neispravnost kočnica, svetlosno-signalnih uređaja, dubinsku koroziju na šasiji.

Autobusi su isključeni iz saobraćaja, protiv vozača autobusa i prevoznika podnete su prekršajne prijave. Učenici su u Zrenjanin vraćeni autobusima drugog prevoznika, za koje je utvrđeno da ispunjavaju sve propisane uslove.

O celom slučaju upoznato je Tužilaštvo u Zrenjaninu. Nadležni tužilac će protiv svih odgovornih podneti odgovarajuće krivične prijave.

Kako saznajemo Saobraćajna policija će i dalje insistirati na poštovanju Zakona i Pravilnika, jer je prioritetni cilj bezbednost dece.

#Autobus

#Licenca

'