AKTUELNO

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal saopštilo je danas da se radnik ‘Krušika’ iz Valjeva A.O. tereti za krivično delo odavanje poslovne tajne, jer se sumnja da je pet godina neovlašćheno pribavljao poverljive podatke o tom preduzeću i predao ih stranom državljaninu, koji je deo tog materijala objavio na Internetu.

U saopštenju tužilaštva se precizira da je istraga protiv A. O. u ovom momentu usmerena na radnje koje je on preduzeo od 2014. godine do pokretanja postupka u septembru.

Za krivično delo za koje se A.O. tereti zaprećena je kazna zatvora od dve do 10 godina i novčana kazna.

Sumnja se da je A.O. radeći na pozicijama evidentičara i terminera u proizvodnji u preduzeću namenske industrije ‘’Krušik’’ a.d. iz Valjeva zbog, kako navodi tužilaštvo, razloga lične prirode, protivno zakonima i ne pridržavajući se odredbi Zakona o zaštiti uzbunjivača, neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju ovog namenskog preduzeća u vezi više vojnih proizvodnih programa u nameri da ih preda "nepozvanom licu".

Nakon toga, te podatke je, kako se sumnja, predao putem račnarske komunikacije stranom državljaninu u znatnom obimu, da bi to lice bez daljeg utvrđivanja istinitosti dobijenih podataka, jedan deo podataka objavilo na Internetu.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da su nadležni državni organi, koji se bave zaštitom bezbednosti Republike Srbije, predistrašni i krivični postupak vodili u potpunosti u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, a ne na bilo kakav tajni način.

- U potpunosti su poštovani zakoni koji uređuju oblast zaštite tajnih podataka, uzbunjivača i podataka o ličnosti, kao i drugih zakona koji su povezani sa vođenjem ovog postupka - navodi tužilaštvo .

Dodaje da će u skladu sa važećim zakonskim propisima nastaviti da vodi krivični postupak u ovom predmetu radi utvrđivanja činjeničnog stanja u potpunosti, o čemu će javnost, u skladu sa zakonskim mogućnostima, biti blagovremeno obaveštena.

Inače, A.O. je uhapšen 18. eptembra a dva dana kasnije mu je Viši sud odredio kućni pritvor.

#Hronika

#krušik

'