AKTUELNO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su šest osoba zbog sumnje da su u izvršilaštvu izvršili krivično delo proganjanje.

Uhapšeni su Z.J. (1955), I.G. (1973), M.N. (1994), V.P. (1994) i I.P. (1996), svi iz Kruševca, i S.Z. (1976) iz Beograda.

Oni se sumnjiče da su u protekla dva meseca pratili dvadesetčetvorogodišnju ženu, suprugu tridesetdevetogodišnjeg muškarca koji je, kako se sumnja, bio u sukobu sa Z.J. Njima je određeno zadržavanje do 48 sati i, uz krivičnu prijavu, biće privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu.

Nezvanično, među privedenima su i Kruševljani -  Zoran Jotić Jotka (64) i Igor Gajić Gaja (45). Inače, oni su krajem avgusta prošle godine hapšeni zbog sumnje u umešanost u ubistvo Dejana Stankovića-Ždrokinca (71). Za ovo ubistvo kao neposredan izvršilac osumnjičen je Stefan Radulac Žuti(26).

Radulac je, inače, uhapšen juče u Banjaluci na osnovu međunarodne poternice zbog sumnje da je počinio dva ubistva u Kruševcu, a kako je ranije saopštio MUP Republike Srpske, do njegovog hapšenja došlo je zahvaljujići odličnoj saradnji sa srpskom policijom. Otkrilo se da se u BiH skrivao koristeći lažni identitet. Očekuje se sprovođenje osumnjičenog Radulca radi daljeg postupka ekstradicije.

Vođa kruševačkog klana

Zoran Jotić Jotka  je inače poznat kao vođa kruševačkog klana. Prošle godine bio je u pritvoru, odakle je pušten nakon dva meseca. U privoru je bio zbog sumnje  da je pomagao u ubistvu Dejana Stankovića Ždrokinca, svog zaštitnika .

Jotić je uhapšen, samo pet meseci po izlasku iz Zabele gde je proveo deceniju i po nakon što je uhapšen u akciji "Sablja" i osuđen zbog organizovanja kriminalnih aktivnosti kruševačkog klana. On će u daljem postupku za ubistvo Dejana Stankovića biti na slobodi, a da li će biti optužen za krivično delo zbog koga je i priveden, za sada može samo da se nagađa. Iz pritvora je takođe pušten i Igor Gajić, Jotkin saradnik, koji je sada osumnjičen za pomaganje u ubistvu Stankovića.

Foto: Screenshot B92

Iako se nije javno eksponirao od izlaska iz zatvora odmah posle likvidacije Dejana Stankovića Ždrokinca (71) 6. juna 2018. godine ispred ulaza u kruševački hotel "Golf", u gradu pod Bagdalom, pronele su se glasine da iza te egzekucije verovatno stoji Jotka, a da ju je realizovao Stefan Radulac (25) za kojim je policija već tragala jer je mesec dana pre toga ubio Ždrokinčevog sina Vojina (41).

Hapšen u akciji"Sablji"

Upravo zbog tog preuzimanja kruševačkog podzemlja i rukovođenja glavnim kriminlanim aktivnostima Jotka je i uhapšen na početku akcije "Sablja" u martu 2003. godine. Bio je osuđen na ukupno 15 godina zatvora kao šef kriminalne grupe koja je rektirala privatnike u Rasinskom okrugu, prala novac, oružanih napada, ali i zato što je podmitio sudiju Vrhovnog suda Ljubomira Vučkovića da odlučuje u njegovu korist u prvom postupku.

Jotka i Ždrokinac drugari iz detinjstva

Jotkino poznanstvo sa braćom Ždrokinac, Dejanom i njegovim blizancem Vojinom, po kojem je Dejanov sin dobio ime, počelo je pre skoro pola veka kada se kao klinac sa Kosova i Metohije doselio u Kruševac.

Kako je izvor blizak istrazi ispričao pričao za beogradske medije, Jotku su pod svoje uzeli braća Stanković, koji su tada već imali izgrađen status u kriminalnim krugovima, a uz to su poticali iz imućne porodice.

#Hapšenje

'