AKTUELNO

Bratanac Safeta Kalića Saja, poznatog kao balkanski Eskobar, uhapšen je danas u Beogradu zbog sumnje da je na teritoriji Beograda prodavao drogu nabavljenu iz Crne Gore.

Safet Kalić Sajo je čovek koji je, navodno, snabdevao drogom Zemunski klan u vreme njegove najveće moći i koga sve policije Balkana označavaju jednim od najvećih narko-dilera na ovim prostorima, a koji je sarađivao i sa ozloglašenim albanskim narkobosom iz Peći, Naserom Keljmendijem, a koji je poznat kao prijatelj i saradnik Nasera Orića i Ramuša Haradinaja.

Kalić je iz drugog razreda gimnazije otišao u inostranstvo, gde je stekao veliki kapital sa kojim se krajem devedesetih vratio u rodni grad. Po povratku je izjavio da je početni kapital od 160 hiljada evra stekao baveći se statistikom u Nemačkoj.

Sajo nije bio popularan u medijima, uprkos činjenici da je kupio "pola Rožaja" i da kad god bi imao sukob sa policijom, štitila ga je njegova ekipa, ali i obični Rožajci koji ga obožavaju, tako da je policija više puta bila prinuđena da se povuče pred "Eskobarom".

U žižu javnosti dospeo je 2000. posle čuvene svadbe, na kojoj su među gostima bili Ljubiša Buha Čume, visoki funkcioneri ANB (Agencija za nacionalnu bezbednost Crne Gore), neke buduće diplomate, a sve ih je zabavljala Severina, koja je sletela Čumetovim helikopterom. Otpevala je desetak pesama i navodno zaradila 30.000 maraka.

Foto: Printscreen YouTube/Vijesti Online

Policija iz Berana nije uspela da razoruža "vesele svatove". Predato joj je samo nekoliko pištolja. Mladoženja Sajo je uslikan pored mlade sa "heklerom" u ruci.

Kada je jednom prilikom Sajov čovek Batko Musić trebalo da isporuči kokain Zemuncima, on je drogu pomešao sa nečim, što su ovi otkrili i nisu hteli da ga puste 15 dana dok im Sajo nije isplatio milion maraka. Nakon Sablje, Sajo se krio u Peći pošto se sumnjičio za poslovanje sa Zemuncima.

Uhapšen je tek pre dve godine na aerodromu u Beču po poternici Nemačke, čije pravosuđe ga tereti da je 1994. učestvovao u švercu 112 kilograma heroina iz Turske, koji je završio na ulicama Holandije i Nemačke. Tada je Crna Gora tražila da se njoj izruči zbog utaje poreza, ali je Nemačka odbila taj zahtev. Kasnije je oslobođen ove crnogorske optužbe.

Ove godine nemačko pravosuđe mu je ponudilo nagodbu, da prizna krivicu u zamenu za sedam godina zatvora i još da uplati 600.000 evra u budžet. Kalić je to odbio, tvrdeći da nije kriv.

Podsetimo, o kriminalnoj karijeri Rožajca Safeta Kalića prva je progovorila srpska policija, a njen direktor Milorad Veljović javno ga je označavao kao jednog od balkanskih narkobosova.

Pročitajte još: FILMSKO HAPŠENJE BRATANCA BALKANSKOG ESKOBARA U BEOGRADU: Krijumčario drogu iz Crne Gore, pa prodavao u Srbiji

#Hapšenje

#Heroin

#Safet Kalić

'