AKTUELNO

Veselin Vesko Vukotić, otac Jovice i Igora Vukotića, koji su vođe škaljarskog klana, ubijen je sinoć oko 20 i 30 sati u Crnoj Gori.

Kako pišu crnogorski mediji, Vukotića je muškarac sa kačketom sačekao ispred kuće u Dobroti i u njega ispalio nekoliko hitaca, nakon čega je pobegao.

Večeras, nakon pucnjave, Vukotić je prebačen u bolnicu gde je i preminuo.

Podsetimo, krajem prošle godine Jovica Vukotić bio je jedna od glavnih tema medija, kada je u septembru uhapšen u Turskoj sa lažnim dokumetnima. On je ubrzo predat u ruke srpskih organa reda.

Jovica Vukotić se nalazi u beogradskom zatvoru gde je osuđen na 15 meseci zatvora zbog falsifikovanja isprava, a njegov brat Igor je u bekstvu.

On se nalazi i pod istragom crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine, ali dok ne izdrži kaznu za lažni pasoš u Srbiji može biti izručen Podgorici.

Jovica Vukotić je označen kao vođa organizovane kriminalne grupe "škaljari" za kojim su grčke vlasti tokom 2017. godine raspisale crvenu međunarodnu poternicu zbog dovođenja u vezu sa krijumčarenjem 136 kilograma kokaina. Navedena grupa se, pored krijumčarenja velike količine narkotika, dovodi u vezu i sa drugim krivičnim delima, ubistvima, nelegalnim držanjem oružja.

Bezbednosne službe Jovicu Vukotića označavaju kao jednog od vođa škaljarskog klana, zajedno sa bratom Igorom i sugrađaninom Igorom Dedovićem i povezuju ga sa "izvesnom dozom nasilja" i krijumčarenjem droge, ali je zanimljivo da je samo jednom pravosnažno osuđivan, a da su oni postupci koji su vođeni protiv njega, a koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, završavani ili oslobađajućom presudom ili je neko njemu blizak preuzimao krivicu.

Optužbe iz Crne Gore

Crnogorske vlasti raspisale su nedavno međunarodnu poternicu za Igorom Vukotićem, bratom Jovice Vukotića, koga sumnjiče za pripremanje više krivičnih dela. On se sumnjiči da je, zajedno sa Rankom Radulovićem, formirao kriminalnu grupu čiji je cilj bila i likvidacija policijskih funkcionera, službenika ANB, bezbednosno interesantnih osoba.

Istovremeno, policija Crne Gore Jovicu i njegovog brata Igora traži zbog pokušaja ubistva dvojice pripadnika suparničkog "kavačkog klana", Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Osuđivan tri puta

Iako bezbednosne službe Jovicu Vukotića označavaju kao jednog od vođa škaljarskog klana, koji deluje zajedno sa bratom Igorom i sugrađaninom Igorom Dedovićem, ono što je zanimljivo jeste da je on, pre presude za korišćenje falsifikovanog pasoša, samo dva puta pravosnažno osuđivan, a da su oni postupci koji su vođeni protiv njega, a koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, završavani ili oslobađajućom presudom ili je neko od njemu bliskih ljudi preuzimao krivicu.

U spuškom zatvoru Vukotić je proveo devet meseci, od novembra 2014. do avgusta 2015. i to zbog pomaganja u pokušaju ubistva 2002, kada je imao 21 godinu.

Pre pet godina osuđen je i na tri meseca zatvora zbog pištolja koji je, prilikom pretresa, u naselju Škaljari u Kotoru, nađen u njegovom blindiranom džipu.

Obračuni u Kotoru i Beogradu

Uloga vođe, ali i suprotstavljeni odnosi sa nekoliko jakih grupa doveli su do toga da se Vukotić nekoliko puta našao u centru vatrenih obračuna u Kotoru i Beogradu, zbog čega je angažovao obezbeđenje, uglavnom državljane Srbije, bivše pripadnike vojnih i paravojnih formacija. Još 2008, na priobalnom putu u Dobroti kod šanka “Malibu”, na Jovičinin BMV ispaljeno je nekoliko hitaca iz automatskog oružja.

Na kuću Jovičinog i Igorovog oca Veska u avgustu 2013. godine bačena je kašikara, a u eksploziji niko nije povređen, mada je oštećeno nekoliko parkiranih automobila.

Veza sa poznatom manekenkom

Osim po ratu između škaljaraca i kavčana, o Jovanu Vukotiću su pisalo i na stranama “žute štampe” zbog veze sa manekenkom iz Beograda Dejanom Živković. Vukotićevih fotografija u javnosti je veoma malo, a na svojim profilima na društvenim mrežama, manekenka je postavljala njihove zajedničke fotografije, gde je doduše Jovičino lice je uvek bilo zamagljeno.

#Otac

#Ubistvo

#Veselin Vukotić

#Škaljarski klan

'