AKTUELNO

Uhapšeni član klana "Amerika" Imrlija Alilija (60), jedan od najbližih saradnika Veselina Raičevića Mede, kako se saznaje, bio je zadužen za snabdevanje kokainom albanske kriminalne klanove.

Klanom "Amerika" više od dvadeset godina rukovodi Veselin Raičević, zvani Meda. Kako se saznaje, poslove sa narkotikom koje je radio njegov brat Vojislav Raičević, zvani Voja Amerika, preuzeo je nakon njegove smrti 1997. godine.

Foto: Privatna arhiva

- Duži vremenski period pripadnici BIA pratili su četvoročlanu kriminalnu grupu "Amerika". Uhapšeni su u subotu po podne u jednom beogradskom restoranu prilikom primopredaje oko dva kilograma heroina visoke čistoće. Njima je policija pretresla i stanove u kojima su živeli - dodaje naš sagovornik blizak istrazi.

Kako se saznaje, Veselin Raičević i Imrlija Alilija, zvani Merlin, već godinama kontroliše krijumčarski lanac kojim se heroin, upakovan u drvene ukrasne panele, distribuira u Srbiju, zemlje regiona i Austriju. Glavni logističar klana "Amerika" koji je bio zadužen za realizaciju pojedinačnih isporuka je Ašim Jusufi, makedonski državljanin.

Foto: Privatna arhiva

- Jusufi je u subotu ušao u Srbiju na graničnom prelazu Preševo autobusom na liniji Skoplje - Niš. On je u Niš kupio kartu za Beograd. Bio je sumnjiv jer je sve vreme pored sebe nosio kofer i drvenu dasku, upakovanu u celofan, u kojoj se, navodno, nalazilo upakovano između 1,5 i 3 kilograma heroina - dodaje sagovornik.

Klan "Amerika" poslednjih godina najviše je sarađivao sa albanskim kriminalnim klanovima iz Severne Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije.

- Dalje su se povezivali sa narko-klanovima iz zapadnoevropskih zemalja, kao što su Holandija, Češka i Slovačka oko organizacije slanja pojedinačkih isporuka narkotika ka Srbiji - kaže sagovornik.

- 2.000 grama heroina nađeno je kod četvorice pripadnika klana

- 22 godine "Amerikom" vlada Veselin Raičević, zvani Meda

- 15 profesionalnih ubica bilo je u klanu "Amerika"

Inače, kokain su najčešće krijumčarili iz zapadnoevropskih zemalja ka Srbiji i zemlje regiona, dok se heroin uglavnom dopremali iz Makedonije i Albanije u suprotnom smeru.

Uhapšeni saslušani u tužilaštvu

Uhapšeni članovi kriminalnog klana "Amerika" Veselin Raičević (57), Imrlij Alili (60), Aleksandar Stević (41) i Ašim Jusufi (52) saslušani su juče u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Kako saznajemo, Ašim Jusufi branio se ćutanjem, dok su preostala trojica negirali delo.

Foto: Pink.rs

#Albanija

#Klan Amerika

'