AKTUELNO

Viši sud u Subotici zaključio je danas da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Hrvatskoj njenog državljanina Darjana Ješovnika, koji je prošlog vikenda uhapšen na srpsko-mađarskoj granici.

Ješovnik je prethodno dao je saglasnost pravosudnim organima Srbije da bude izručen matičnoj zemlji koja ga traži zbog trgovine drogom, čime se praktično odrekao i prava na žalbu povodom odluke o izručenju.

Portparol Višeg suda u Subotici Rajko Maravić rekao je Tanjugu da je sud doneo rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene pretpostavke za izručenje Ješovnika, koje je prosleđeno strankama.

Odluka suda će biti prosleđena ministarstvu pravde Srbije čim sud dobio potvrdu da su stranke primile rešenje.

Minstar pravde treba da donese konačnu odluku o izručenju.

Ješovniku je nakon hapšenja određen esktradicioni pritvor.

MUP Hrvatske saopštio je u utorak da je Ješovnik bio u bekstvu od 2011. godine i da je uhapšen na osnovu međunarodne poternice i Evropskog naloga za hapšenje zbog sumnje da je deo kriminalne grupe čiji su članovi iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 718 kilograma kokaina Hrvatsku, Sloveniju, Španiju i Holandiju.

Ovaj begunac lišen je slobode u zajedničkoj akciji timova za potrage FAST jedinica Republike Hrvatske (Fugitive Active Searć Team) u saradnji sa FAST jedinicom Republike Srbije.

Svi članovi te grupe uhapšeni su u ranijim akcijama policija na području Španije, Hrvatske i Srbije, međutim Darjan Ješovnik je uspevao da pobegne.

Nakon raspisivanja poternice pobegao iz mesta prebivališta u Ljubljani i vešto se sakrivao na području više država.

#Hrvatska

#Izručenje

'