AKTUELNO

Malu Amelu Kočić (2) majka je dovela u bolnicu i rekla da je devojčica pojela otrov za pacove u granulama, zatim je promenila priču, tvrdeći da je Ameli pozlilo od jagoda, a da su je lekari pogrešno lečili.

Mala Amela Kočić (2) preminula je u utorak uveče u bolnici pošto je, najverovatnije, pojela granule mišomora postavljene u ćoškovima porodične kuće u Požarevcu.

Devojčicu je u ponedeljak uveče majka Jelena dovela u bolnicu, i navodno rekla lekarima da je zatekla dete kako jede granule otrova. Međutim, Jelena je ubrzo promenila priču, tvrdeći da Amela nije dirala mišomor, već da je imala alergijsku reakciju na jagode, a da su je lekari pogrešno lečili!

Za sada se pouzdano zna samo da je dete preminulo na Odeljenju pedijatrije požarevačke bolnice u roku od 24 sata od prijema, a pravi uzrok smrti biće utvrđen posle obdukcije.

Doktor Danko Nikolić, direktor požarevačke bolnice, potvrdio je da je devojčica dovezena u izuzetno teškom stanju i da joj je izbijala pena na usta.

Ispituje se i zanemarivanje deteta

Osim obdukcije, čekaju se i rezultati ostalih analiza i istražnih radnji koje je naložio viši javni tužilac u Požarevcu, kako bi se utvrdile sve okolnosti nesreće. Tokom uviđaja, nezvanično saznajemo, policija jeste pronašla granule mišomora u kući, pa se ipak pretpostavlja da je to najverovatnije uzrok smrti. O nezapamćenoj tragediji u Požarevcu obavešten je i Centar za socijalni rad kako bi ispitao da li u ovom slučaju ima elemenata zanemarivanja. Preminula devojčica živela je sama sa majkom, a otac joj radi u Beogradu.

- I pored svih napora koje smo uložili u lečenje i reanimaciju, nažalost, nije joj bilo spasa. Njena familija najpre je navela da je dete pojelo otrov za glodare, ali mi u ovom času ne znamo šta se tačno desilo. Zakazana je obdukcija, i tek kad bude završena, moći ćemo pouzdano da kažemo šta je uzrok smrti. U ovom momentu ne mogu ništa da tvrdim - izjavio je doktor Nikolić.

Rođaci nastradale devojčice kategorički negiraju da je iko od njih pomenuo lekarima da je Amela pojela mišomor i za smrt deteta krive upravo dežurne doktore zbog pogrešne dijagnoze i lečenja?!? Rođaka, koju smo zatekli u kući gde je Amela živela, u naselju Radna mala, tvrdi da je devojčici iznenada pozlilo i da je povraćala nakon što je pojela jagode.

- Verujem da je doživela alergijsku reakciju na jagode, što je Amelina majka primetila i odmah dete odvela u bolnicu. Tamo su lekari prikačili Amelu na infuziju i dva puta joj ispirali želudac. Zatim su joj dali neki preparat, od kojeg je Ameli dodatno pozlilo. Onda su joj opet priključili infuziju, posle čega se ukočila - priča rođaka stradale devojčice.

Bila veselo dete

I ostali članovi porodice Kočić, kao i komšije, ne veruju da se Amela otrovala mišomorom, i ističu da su o njoj lepo brinule majka Jelena i prabaka Fatima, iako su živele od socijalne pomoći. Kako kažu, Amela je bila izrazito veselo dete.

- Dešavalo se ovde i ranije da deca pojedu 'to' (misleći na mišomor, prim. aut.). Roze, crveno, liči na bombone, prevare se i pojedu, ali nikom ništa! Jelena je u ponedeljak odvela ćerku lekaru jer je Amela povraćala pošto je pojela jagode. Možda ih je prvi put probala, ne znam. Čak i kad su otišli u bolnicu, Amela je bila raspoložena. Nešto je, ipak, krenulo po zlu kad je primila infuziju. Velika tragedija - prepričava rođaka.

#Beba

#Otrov

#Požarevac

#Smrt

'