AKTUELNO

Koordinarka sigurne kuće Vesna Stanojević kaže za portal PINK.RS da su različiti razlozi zašto žene trpe nasilje, jedan od njih je jer se nadaju da će se nasilnik promeniti i onda im je lakše da se tako zavaravaju,a žene koje su u braku i imaju decu ostaju sa nasilnicima zbog dece, a to nije dobar izgovor jer ni ta deca nisu pošteđena nasilja.

-Jedan od najvećih razloga je strah, žena se napasnika patološki plaši i plaši se da će on kad tad, kada ga privedu, izaći na slobodu i nastaviti da je maltretira - objašnjava Stanojević.

Đorđe Lacković (24) brutalno je pretukao, svoju devojku Ivanu Filipović (22) sa kojom je živeo u stanu u centru Novog Sada. Policija ga je privela i određen mu je pritvor do 48 sati, nakon čega je uz krivičnu prijavu za nasilje u porodici sproveden na saslušanje u tužilaštvu.

Divljački napad desio se u utorak oko 12 sati, a nesrećna Ivana je sa stravičnim povredama smeštena u bolnicu.

Kako pišu beogradski mediji, Ivanu je Lacković njihova veza je bila turbulentna, više puta su je prekidali, a i on ju je i ranije udarao.

Komentarišući odnos Ivane i Đorđa, Stanojević kaže da je čitala u medijima da je njena familija znala da je on zlostavlja i da joj nema logike da niko nije reagovao, dodajući da ga je ona najverovatnije volela pa ga je zato pravdala.

Na pitanje koliki procenat žena se vrati nasilniku ona kaže da je to mali procenat, da su to uglavnom žene koje misle da će ta osoba da se promeni, one koje su lošeg materijalnog statusa.

-Nasilje mora da se prijavi, kako bi moglo da se pomogne žrtvi, jer ako se prijavi, može da se reaguje - zaključuje Stanojević.

Č.N.

#Nasilje

#Vesna Stanojević

#žene

'