AKTUELNO

Pre odluke čeških vlasti kome će izručiti plaćenog ubicu Čabu Dera, biće održan multilateralni sastanak predstavnika država koje su za njim raspisale poternicu i traže njegovo izručenje.

Sastanak će biti održan u Hagu, u Holandiji, u narednom periodu, a pored predstavnika Srbije, na njemu će učestvovati predstavnici Mađarske, Holandije i Španije, kao i Češke na čijoj je teritoriji uhapšen.

Der je 1. marta uhapšen u Pragu sa lažnim dokumentima, oružjem i opremom za maskiranje, a češko pravosuđe mora da opredeli kojoj će državi da ga izruči.

Foto: MUP Srbije

Srbija Dera traži zbog hladnokrvnog ubistva Nebojše Marković na Banovom Brdu 5. januara ove godine. Holandija, Španija i Mađarska, takođe ga traže zbog ubistava izvršenih u tim državama.

Der, koliko je poznato, ima srpsko i mađarsko državljanstvo. Srbija je za njim raspisala poternicu sredinom januara zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Miloševića.

Njegov saučesnik u tom delu je, kako se sumnja, Alen Cigler zvani Mačka, koji je uhapšen u januaru i nalazi se u pritvoru. Der i Cigler se sumnjiče za krivično delo teško uistvo na podnukao način u saizvršilaštvu.

Češko pravosuđe će morati da vaga kojem će od četiri zahteva za izručenje Čabe izaći u susret. Pored ostalih uslova trebalo bi da ceni njegovo državljanstvo, težinu krivičnih dela za koja je tražen i dokaze koje mu svaka od država dostavi.

Foto: Printscreen Instagram, Privatna arhiva

Ubistvo Markovića zabeleženo je kamerom sa okolne zgrade, a na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlaci pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Foto: Pink.rs

Mediji pišu da je Čaba Der plaćeni ubica koji je pre oko godinu dana izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Cigler je uhapšen u Subotici, a sumnja se da je on vozio automobil "punto" kojim se Čaba dovezao do mesta zločina. Vozilo je pronađeno u Beogradu. On je u oktobru prošle godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

#Hag

#Sastanak

#Čaba Der

'