AKTUELNO

Nakon smrti petnaestogodišnjeg Andrije Stanišića, oglasio se lekar privatne klinike u kojoj je dečak operisan pre nego što preminuo na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu i otkiro šta sve dešavalo tokom operacije.

- Dete je jednostavno počelo da se gasi. Jedan po jedan organ počeli su da otkazuju - kaže dr Milenko Savić iz klinike u kojoj je operisan Andrija S, dečak (15) koji je preminuo u subotu na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu nakon što je tamo dovezen iz privatne Opšte bolnice "Atlas".

Dr Milenko Savić neurohirug koji je operisao dečaka gostovao je jutros u jednoj televizijskoj emisji i tom prilikom objasnio da je dečak imao urođeni deformitet kičme i da su ga dve godine pripremali za ovu operaciju.

Na zahvatu koji je trajao 12 sati, bio je angažovan i kolega iz Nemačke i u saopštenju bolnice kažu da ta hirurška procedura spada u kategorije kojim se pokušava spasiti život, jer bi u suprotonom smrtni ishod bio neizbežan.

- Radilo se o drastičnom izražnom i urođenom deformitetu kičme koji sa sobom nosi neizbežne posledice, a to su oštećenje unutrašnjih organa, srca i pluća. Dečak je imao samo 25 kilograma, 15 godina, a majka i braća i sestre su ga gledali dok se na njihove oči bukvalno gasio i gubio - rekao je dr Milenko Savić.

Smisao ove operacije je bio da se kičmeni stub dečaka ispravi, jer bi se time povećala zapremina grudnog koša, a smanjio bi se pritisak na srce i pluća. Dete je pripremano na ovu operaciju dve godine, a majka je bila svesna rizika.

Dva puta ga reanimirali

- Ta operacija spada u rizične, sastavni deo ovakve hirugije su komplikacije koje uključuju i smrtne komplikacije. Sve je to majci predočeno u te dve godine koliko je trajalo pripremanje na operaciju. Majka je bila svesna da jedina šansa detetu da živi, samo ako se izvrši operacija, koja je nažalost rizična. Dečak je i ranije, tokom lečenja doživeo anafilaktički šok, nakon čega je bio klinički mrtav i dva puta reanimiran - objasnio je dr Milenko Savić.

On je još dodao da takve operacije kičmenog stuba su inostranstvu znatno skuplje nego u Srbiji, u Švajcarskoj na primer koštaju 450.000 franaka po zahvatu, dok u Srbiji oko 30.000 evra.

Operacija je protekla dobro i sam dečak je nakon hirurškog zahvata bio svestan i zadovoljan.

Ne mogu da verujem da izgledam ovako

- On je sam meni rekao: "Ja ne mogu da verujem da izgledam ovako" , a te reči je potvrdila i njegova majka nakon svega. Pravio sam sa njim dve godine strategiju i on mi je pričao da voli da igra fudbal. Ta njegova hrabrost i odlučnost da sve to prihvata kao neminovnost, mene i mog kolegu iz Nemačke je posebno potresla - istakao je dr Milenko Savić.

Zbog otkazivanja bubrega prebačen u Tiršovu

Komplikacije su nastale 24 sata nakon operacije i organi su počeli da popuštaju. Prvo su bubrezi otkazali, a to je upravo i razlog zašto je dete prebačeno u Tiršovu.

- Mi u bolnici nemamo aparat za dečiju dijalizu i to je ujedno i razlog zašto smo ga prebacili u Tiršovu, kako bi pokušali da ga dijaliziramo. Dečak tada već nije bio svestan. Ovaj slučaj je izazvao veliku negativnu pažnju javnosti, policija je pokrenula istragu, bila u bolnici kako bi ispitala sve... Ali ono što se ne zna, da se ovakvi slučajevi dešavaju u svim bolnicama u svetu, privatnim i državnim, da smo i mi koliko puta operisali decu iz Tiršove i drugih državnih bolnica i da su danas ta deca zdrava - objasnio je dr Milenko Savić.

Foto: Printscreen YouTube/Priče iz carskog grada

Majka ne krivi lekare

Mirjana, Andrijina majka izjavila je juče da ona ne krivi lekare i da nema nijednu lošu reč da kaže o klinici na kojoj je njen sin operisan.

- Otišli smo 6. januara na operaciju u Beograd jer mu se stanje stabilizovalo, tako da je mogao da bude operisan. Pričali smo malo posle operacije, bio je svestan, pjeočeo je i da jede… Čak je bio i na običnom kiseoniku, iznenadili smo se. Bio je lep preokret, lepo je ispravljen, ali to njegovo telo nije moglo da izdrži, nažalost. Telesno je bio veoma mršav, imao 26 kilograma i nije mogao izdržati. Nije imao drugo plućno krilo, verovatno je i to bio problem… - ispričala je Mirjana. Ona kaže da su uslovi u bolnici bili odlični i da lekarima nema šta da zameri.

#Dečak

#Operacija

#Smrt

'