AKTUELNO

Životi ovih anđela okončani su prerano. Svirepa ubistva dece koja se su se dogodila u protekle dve decenije nesumnjivo su povod za pooštravanje kaznene politike i uvođenje doživotnog zatvora za najteža krivična dela.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora. Ubistvo će, kako je najavio, biti od deset do dvadeset godina, dok će za teške oblike biti izrečena doživotna kazna zatvora.

Do sada su u ubice koje su počinile neke od najstravičnijih zločina koje Srbija pamti osuđivani na maksimalnih 40 godina zatvora.

TIJANA JURIĆ, ubio je Mesar Dragan Đurić - osuđen na 40 godina, priznao krivicu

Mesar Dragan Đurić iz Surčina u noći zmeđu 25. i 26. jula 2014. godine oteo, silovao i ubio. Monstrum se trenutno nalazi u našem najčuvanijem zatvoru u Padinskoj Skeli, takozvanoj Novoj Skeli, gde služi kaznu od 40 godina.

Nju je po do sada poznatim podacima ubica je pre svirepog zločina popio nekoliko pića, a devojčicu potom udario atomobilom i oteo. Ubacio ju je u auto i odvezao na lokaciju 23 kilometara udaljenu od Bajmoka, gde ju je i ubio.

Đurić je nesrećnu devojčicu ugušio, a njeno telo ostavio u improvizovanom grobu na napuštenoj deponiji.

Foto: Privatna arhiva

Od kad je ubijena Tijana Jurić, njen otac Igor Jurić je osnovao Fondaciju Tijana Jurić i zalagao se za izmenu Krivičnog zakona koja bi omogućila doživotnu robiju bez prava na pomilovanje za najteže počinioce poput ubica dece i trudnica.

Arpad Sabo ubio suprugu Slavicu i njihovu četvoromesečnu bebu - osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, priznao ubistvo žene

Viši sud u Novom Sadu osudio je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora Arpada Saba zbog ubistva supruge Slavice i njihove četvoromesečne bebe u Veterniku 16. avgusta 2016. godine. Osuđen je zbog krivičnog dela teško ubistvo.

Ovo je prvostepena presuda na koju ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Novom Sadu. Sabo je u pritvoru od hapšenja u avgustu 2016. godine.

Tokom suđenja on je priznao ubistvo žene, ali ne i deteta. Prema navodima optužnice, Sabo je u noći izmedu 15. i 16. avgusta 2016. godine, u Veterniku, u Kninskoj ulici 39, sa umišljajem usmrtio suprugu Slavicu i četvoromesečnu ćerku.

Prema pisanju medija, on je prvo ubio Slavicu, tako što ju je tri puta ubo kuhinjskim nožem, a potom prerezao vrat. Potom je ćerkici polomio kosti glave, a zatim joj je istim nožem prerezao vrat. Nakon toga se okupao i pobegao, a sutradan je uhapšen je u blizini Bačke Palanke. Tela Slavice i bebe pronašao je stanodavac. Neuropsihijatrijsko veštačenje pokazalo je da je Sabo bio uračunljiv.

Foto: Printscreen Facebook

ANĐELINA STEFANOVIĆ, silovao je i ubio Vladica Rajković - osuđen na 40 godina, negirao krivicu

Vladica Rajković koji je brutalno silovao i ubio trogodišnju Anđelinu Stefanović osuđen je na 40 godina zatvora. Prilikom izricanja presude Rajković nije pokazao ni trunku kajanja i informaciju je primio potpuno hladno.

Vladicu Rajkovića (28) iz sela Vratarnica, tužilaštvo je teretilo za tri krivična dela, i to teško ubistvo i silovanje Anđeline Stefanović (3) i za ubistvo Dragane Stanković (47). Više tužilaštvo u Zaječaru je za Rajkovića, ranije, tražilo je 40 godina robije.

Pored toga, tužilac je tražio i da sud izrekne još 10 godina zatvora Rajkoviću za ubistvo Dragane Stanković koje je izvršio nekoliko godina ranije. To je maksimalna kazna koja je mogla da se izrekne optuženom po pravilima srpskog zakonodavstva.

Foto: Informer

MARIJA JOVANOVIĆ, silovao je i ubio Mladen Ogulinac - umro u zatvoru

Mladen Ogulinac, silovatelj povratnik, najpre je silovao, a zatim zverski ubio Mariju Jovanović (7), devojčicu iz komšiluka koja tada nije napunila ni osam godina.

Istragom je ustanovljeno da je Ogulinac, koji je živeo u kući u blizini, namamio tog prepodneva devojčicu kod sebe u kuću gde ju je brutalno silovao, a potom i zadavio.

Silovatelj je telo bacio u šipražje u blizini kuće i dao se u beg. Potraga za njim, u koju su se uključili svo meštani Ledinaca, trajala je do kasnih večernjih sati. Ogulinca su od meštana, koji su hteli da ga linčuju, spasli pripadnici Žandarmerije.

Ogulinac je uhapšen, prebačen je u zatvor, ali je umro od infrakta u zatvoru avgusta iste godine, na rođendan njegove žrtve.

Foto: Tanjug

Ivana Podraščić, silovao je i ubio Darko Kostić - osuđen na 40 godina, priznao krivicu

Ivanu Podraščić (14) silovao je i brutalno ubio višestruki povratnik Darko Kostić 31. jula 2014. Za devojčicom se tragalo dva meseca, a njen leš otkriven je krajem septembra te godine, kad je Kristina Kovačević prijavila da ju je Kostić silovao u napuštenoj kući u Rakovici. Kako je priznao na saslušanju, Kostić je nesrećnu devojčicu, koju je upoznao preko svoje bivše devojke, namamio u udžericu u tom beogradskom naselju.

- Ubio sam Ivanu, priznajem! Silovao sam je, a ona je vrištala i otimala se. Plakala je i zapomagala. To me je strašno iznerviralo, pa sam počeo da joj udaram šamare i davim je, ali nije prestajala... Zato sam uzeo motiku i ubio je! Onda sam je umotao u ćebe, pa u sunđer, i zakopao u dvorištu - navodno je posvedočio Kostić u policiji. Policija je posle njegovog priznanja pronašla zakopano telo male Ivane, koje je bilo u fazi raspadanja. Leš devojčice nalazio se u bari u dvorištu kuće, a stanari okolnih kuća posvedočili su da su osećali stravičan smrad. Kostić je osuđen na 40 godina zatvora.

#Kazna

#Ubica

'