AKTUELNO

On je govorio o situaciji na KiM.

Predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun rekao je da se u narednom periodu ne mogu isključiti incidenti zbog situacije na KiM posebno imajući u vidu hapšenje Ramuša Haradinaja, kao i da je opasnost od izvođenja terorističkih akcija na KIM visoka.

- Ima nagoveštaja ekstremnih Albanaca i posebno bivših pripadnika terorističke OVK i OVPBM da mogu da preduzmu eventualno neke nasilne akcije - rekao je Drecun novinarima posle sednice odbora za KiM koja je bila zatvorena za javnost i trajala je skoro tri sata.

Drecun kaže da se pripadnici tih grupa stalno pozivaju preko društvenih mreža, oglašavaju se preko medija i spremni su za izazivanje nasilja.

- Tako da se ne mogu isključiti incidenti u narednom periodu posebno imajući u vidu situaciju oko hapšenja Ramuša Haradinaja - rekao je Drecun.

Na pitanje da li se to odnosi samo na teritoriju KiM, Drecun ja rekao da su pripadnici bivših struktura OVK i OVPBM prisutne na KiM, ali da su elementi tih struktura prisutni i u mnogim drugim zemljama.

Takođe, rekao je i da očekuje da će pritisak na Srbe na KiM rasti u narednom periodu.

- Detaljno smo analizirali postojeću situaciju i utvrdili smo da je politička situacija relativno stabilna uprkos pojedinim političkim tenzijama koje su prisutne, ali da je bezbednosna situacija osetljiva i da pokazuje tendecniju pogoršanja, s tim u vezi prisustvo radikalnih islamista na Kosmetu je značano i naše naldežne službe procenjuje da je opasnost od izvođenja terorističkih akcija na KiM visoka - istakao je Drecun.

Odbor je tražio od nadležnih državnih organa i od službi bezbednosti da detaljno prate i informišu nas o razviju političke i bezbednosne situacije na KiM, istakao je on.

Inače, sednici Odbora su prisustvovali pripadnici MUP-a, BIA, VOA, VBA, Kancelarije za KiM koji su informisali članove odbora o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na KiM.

Č.N.

#Akcija

#Kosovo

#Milovan Drecun

#OVK

#Terorizam

'