AKTUELNO

Srpski pravosudni organi tvrde da poseduju nove dokaze.

Tužilaštvo za ratne zločine dostavilo je danas Ministarstvu pravde Srbije naredbu o proširenju istrage protiv Ramuša Haradinaja sa novim dokazima koja će do kraja ove nedelje biti prevedena i prosleđena Francuskoj radi odluke o zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

Ministarstvo pravde juče je prosledilo zahtev za izručenje Haradinaja Francuskoj sa pratećom dokumentacijom o istrazi za zločine za koje se sumnjiči a koja je pokrenuta 2004. godine.

Naredba o proširenju istrage odnosi se na dela koja nisu bila obuhvaćena istragom koja se protiv Haradinaja vodila od 2004. godine na osnovu koje je raspisana poternica protiv njega.

Srbija traži Haradinaja za krivična dela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

Srpski pravosudni organi tvrde da poseduju nove dokaze koji nisu bili predstavljeni u Hagu.

Uhapšen na osnovu poternice iz Srbije

Haradinaj je prošle srede uhapšen na aerodromu u Bazel-Miluz na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbja za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Protiv Haradinaja nije podignuta optužnica, već je taj predmet još uvek u fazi istrage, potvrđeno je beogradskim medijima u Tužilaštvu.

Francuski sud nema rok za odlučivanje o zamolnici za izručenje Haradinaja. Međutim zahtev mora da stigne u roku od 18 dana od dana kada je uhapšen, odnosno 4. januara.

Taj sud će ispitivati ispunjenost uslova za izručenje Haradinaja na osnovu dokumentacije i dokaza koji su mu već prosleđeni i onih koji bi trebalo da budu poslati do kraja ove nedelje.

Č.N.

#Istraga

#Ramuš Haradinaj

#Sud

#dokazi

'